Že pole dance není sport?

Pole dance. Většina lidí si pod tímto pojmem představí jen točení se okolo tyče ve spodním prádle bez jakékoliv námahy. Ale je tomu opravdu tak? Jsou pole tanečnice opravdu jen tanečnicemi ve striptýzových klubech?

 

Tímto článkem bych ráda ukázala, že tomu tak rozhodně není a že pole dance nepatří jen do klubů, ale i na podia mistrovství světa. Lidé dokonce hlasují pro, aby se objevil jako disciplína na olympijských hrách v roce 2016.

Pole dance jakožto sport se poprvé objevil v roce 1990 v USA, v České republice tomu však bylo až o pár let později – v roce 2010 se zde objevila první studia vyučující tento sport, který spojuje dohromady prvky několika tanců, gymnastiky i akrobacie. Věnují se mu hlavně ženy, ale je tu i mnoho mužských příznivců, kteří se ovšem učí rozdílné prvky.

Můžete si vybrat mezi několika druhy

▪ Pole dance klasický: Učí se zde vše, od základní chůze až po akrobatické kousky.

▪ Pole dance fitness: Tento kurz se zaměřuje spíše na posílení svalstva.

▪ Pole dance light: Jde o zlehčenou formu pole dance. Je vhodná pro lidi s nadváhou, ve středním a vysokém věku nebo pro ty, kteří mají strach, že by klasický pole dance nezvládli. Výuka probíhá pomaleji.

Výuka každopádně vždy probíhá postupně, aby ji mohli zvládnout všichni začátečnici. Nejdříve se učí absolutní základy jako chůze nebo základní otočky – spin. Začátečnické lekce tudíž zvládne opravdu každý – i ti, kteří nikdy žádný sport nedělali.

Jaké se na tento sport nosí oblečení?

Pro začátečníky stačí legíny, ponožky a tílko, ale na čím vyšší úrovni jste, tím méně oblečení potřebujete – na tyči se totiž udržujete někdy i s pomocí boků, břicha nebo podpaží, čehož lze holou kůží dosáhnout lépe. Pokročilé tanečnice tedy používají sportovní podprsenku a krátké kraťasy.

Pořád si ještě myslíte, že pole dance není sport?

 

Kristýna Růtová