You're My Cuppa Tea!

Tradiční pití čaje o páté, tedy anglickým způsobem, se ujalo po celém světě.

Málokdo ale již ví, jak tato tradice vznikla a kolika prohřešků proti čajové etiketě se člověk vlastně dopouští. Není totiž čaj jako čaj! Pojďme si spolu vše ujasnit.

 

Jestliže jste již někdy navštívili Velkou Británii, jistě mi dáte za pravdu, že Britové jsou čajem zcela posedlí. Je to také první věc, kterou vám nabídnou, pokud vás budou chtít pohostit. Neodmítejte, mohli byste přijít o příjemnou zkušenost – obzvláště pak, pokud jste byli na návštěvu pozváni v odpoledních hodinách!

Do angličtiny se tato událost nepřekládá jako tea at five o'clock ani five o'clock tea. Je to zkrátka a dobře afternoon tea. Všechny ostatní čaje se potom nazývají high tea. Proč?

 

Krátká exkurze do historie

Tuto tradici zavedla vévodkyně Anna z Bedfordu počátkem 19. století. Jelikož neměla moc věcí na práci a mezi poledním a večerním jídlem jí patrně vyhládlo, hledala nonšalantní způsob jak tento problém vyřešit. Začala si tedy zvát na návštěvu své přítelkyně okolo páté hodiny a ty pak hostila různými zákusky, sendviči a především čajem. Tato zábava byla zpočátku určena jen pro vyšší společnost, ale postupem času si tento milý zvyk oblíbili i pracující.

Čaj byl zprvu drahým zbožím, které si mohli dovolit jen ti zámožnější. Šlechta samozřejmě konzumovala sypaný čaj dovezený až z Číny, servírovaný v překrásném porcelánu. Čajová souprava se stala vizitkou rodiny. S postupnou oblibou zvyku přidávat si do čaje i mléko (přejatého kupodivu z Francie!) k soupravě přibyla konvička. Služebnictvo mělo za úkol jen ohřát vodu – samotná příprava čaje byla výlučně na hostitelce. A díky poptávce z nižších vrstev vznikly čajové sáčky, které obsahovaly jen čajovou drť a odpad. Takto se pak tradice pití čaje o páté dostala až za velkou louži.

 

Vysoký, nebo nízký?

Proč se tedy čaji o páté říká afternoon tea, jsme si již vysvětlili, ale proč se ostatním šálkům říká high tea?

K tradici odpoledního čaje patřila konzumace s grácií někde na zahradě nebo ve společenské místnosti, v příjemných nízkých pohovkách v naprosto komfortním stylu. Zato u pracující vrstvy se ujalo pití čaje u stolu na vysokých židlích. Odtud tedy plyne název. Velká záhada vyřešena!

 

Čaj jako životní styl

Neočekávejte, že pokud budete pozváni na odpolední čaj, bude vám naservírován jen jakýsi hrníček se sáčkem uvnitř. Pro uspěchaný svět Britů je odpolední čaj chvilkou k zastavení se a rozjímaní, užívání si života a času s přáteli, s rodinou. Čas na odpočinek a nabrání sil do konce dne. Odpolední pití čaje nakonec není ani jednorázová událost, je to životní styl!

Já osobně jsem čajový fanatik a anglofil. Kolikrát se přes den přistihnu s myšlenkou na to, až si budu moci udělat čas na odpolední čaj. Sednu si s knihou do křesla, zaliji si konvičku Earl Greye mlékem – do rtů se mi vlichotí úsměv po táhlé špetce bergamotu na jazyku, v pozadí bude hrát tlumeně jazz a můj kručící žaludek uspokojí kus mrkvového dortu a sendvič s tuňákem. Dávám si záležet na způsobu přípravy a konzumace, ačkoliv mě nikdo nepozoruje a nikoho nehostím. Ale pokud vše provedete správně a vychutnáte si veškeré procesy od přípravy až po konzumaci, zaplaví vás pocit uspokojení.

 

Nezapomínejme na etiketu

Existuje mnoho pouček o tom, zda do čaje první lít mléko, či naopak (to je totiž jedno). Existuje také poučka jak správně držet šálek (nezvedejte, prosím vás, malíček!), jak čaj posléze zamíchat (po směru hodinových ručiček a pokud možno necinkat o hrníček – hned poté lžičku vyndat a opřít o podšálek, v žádném případě neolizovat!) a pít (čaj nesrkáme, sklopíme zrak a upijeme), co a jak konzumovat (nejčastěji jsou podávané tzv. scones, což jsou sladké bulky, které rozkrojíme v půli a namažeme jamem a clotted cream, což je spařená smetana; první se konzumuje slané, poté scones a až nakonec ostatní sladké pečivo). A asi je dobré si o tom něco přečíst pro případ, že byste snad někdy navštívili královnu. Ale popravdě, pokud vám vyhovuje váš čaj a jste spokojeni, na ničem jiném už vlastně nezáleží.

 

Zkuste si minimálně jednou týdně udělat chvíli sami pro sebe nebo pozvěte přátele a užívejte času nad tímto teplým pohlazením v šálku. Zkuste tak činit pravidelně a uvidíte, že si i vy tuto tradici zamilujete, každý po svém.

 

Alexandra Emma Fiedlerová