Vesnické panoptikum

To bych nebyla já, kdybych alespoň jednou za čas nevyrazila na pořádnou nefalšovanou vesnickou zábavu. A tak jsem se jeden víkend ocitla v podkrkonošské obci Bystrá nad Jizerou, kde se konal každoroční maškarní ples.

20:00

Je něco málo po osmé hodině, kdy tato akce oficiálně započala, a v jediné hospodě široko daleko se začínají scházet kromě místních i obyvatelé ostatních okolních vesnic. Mezitím, co okénko, kde se čepuje pivo, stejně jako bar, kde se prodávají panáky, zejí prázdnotou, přichází první skupina místních slečen převlečených za kočičky.

21:30

Jak se sál postupně plní, zvyšuje se intenzita ruchu v sále, kterou protínají pouze výkřiky jako: „Nazdar, Maruš!“ nebo „Ty vole, on jde za čapí hnízdo!“ Ano, za čapí hnízdo. Pozn. autorky: Podle autora kostýmu nemá tento extravagantní převlek žádnou souvislost s politikou, ale jde pouze o vřelý vztah k čápům.

22:00

Zatímco sál začíná být plný, u okénka na pivo se pomalu tvoří fronta a bar s panáky zeje prázdnotou, nastává ten správný čas, abych byla zasvěcena do místních „Velmi křehkých vztahů“. Skutečnost, že je to maškarní ples, situaci ulehčuje… „Támhle ty tři, jak jsou převlečený za Šmouly, tak ta ženská, co sedí vedle toho chlapa, je jeho manželka a ta třetí, co sedí proti němu, je jeho milenka. Jo a támhleten Tarzan, ten přebral manželku támhletomu dalmatinovi, ale ona nakonec skončila s támhletím, jak je převlečenej za Ivana z Mrazíka.“ Pokud si nechcete připadat jako v psychiatrické léčebně Bohnice, musíte se stát jedním z účastníků fronty na pivo. 

22:30

Jelikož má tato akce už dlouholetou tradici a zřejmě dobrý ohlas, přijela i delegace pastelek z nedalekého Košťálova. Jejich pozdní příchod samozřejmě omlouvá to, že „na odbočce z Košťálova na Jilemnici to Čardáš zase narval autem do pangejtu“. Všichni tuto informaci přecházejí s úsměvem, jak ten zase musel vypadat, a místo toho, aby se třeba zajímali, zda se mu něco nestalo, raději se stávají jedněmi z prvních návštěvníků baru s panáky. Fronta na pivo už začíná být do zatáčky. 

23:30

Půl dvanácté, v sále se horlivě tančí, fronta na pivo má druhou zatáčku a bar s panáky už získal své věrné příznivce, přesto je ale ve vzduchu cítit nervozita. Každou chvíli se totiž má začít vyhlašovat tombola opravdu „hodnotných“ cen.

00:30

Když jsou všechny zbytečnosti a nepotřebnosti z tomboly rozebrány, volná zábava se vrací do svých kolejí. Začínají se objevovat první zběhové z fronty na pivo, kteří se přeorientovávají na frontu na panáky. To je zřejmě i případ jedné z kočiček, která venku zvrací. Škodolibí přihlížející to komentují pouze slovy: „Asi špatný granule.“

05:00

Zvracející nezletilí přibývají, na parketu se plouží poslední nejvytrvalejší zelená pastelka a já tuto kulturní akci s nezapomenutelnými zážitky opouštím.

Anna Dohnalová