Tvůrčí blok

Každý, kdo občas zkusil tvořit, se s tímto strašákem nejspíš setkal. Co to je? Jak s tím bojovat?

Tvůrčí blok je největší noční můra studentů, výtvarníků a vůbec lidí v jakémkoli uměleckém oboru. Jedná se o stav, kdy nedokážete vytvořit nic. Vůbec nic. Můžete sedět doma u stolu a hodiny a hodiny přemýšlet co napsat, ale stejně nic nenapíšete. Jeho další podobou je tvorba, se kterou nejste za žádnou cenu spokojeni. Prostě například napíšete článek, který se vám vůbec nelíbí, a nejraději byste ho vyhodili do koše.

Délka trvání takového bloku se nedá odhadnout, ale jisté je, že jednou skončí. Na druhou stranu – ne že bych vás chtěla vyděsit, ale můj poslední blok trval skoro tři čtvrtě roku.

Proč?

Myslím si, že neexistuje žádný oficiální důvod vzniku tohoto stavu, ale ze své vlastní zkušenosti vím, že přichází sice nečekaně a zákeřně. V mém případě, vždy signalizuje určitou změnu pohledu na svět. Doteď jste totiž byli zvyklí tvořit určitým způsobem, ale protože se váš pohled na svět změnil, už se vám dříve vytvořené věci nelíbí. Jenže protože jste byli zvyklí takto tvořit dlouhou dobu, nedaří se vám vymyslet žádný jiný způsob.

Můj pocit změny pohledu na svět je možná skutečně velmi subjektivní, ale nejspíš jsem schopná najít jeden obecný důvod.

Pokud vás napadá, že společný znak, který spojuje všechny nešťastlivce s tvůrčím blokem, je nedostatek času, nejspíše vás překvapím. Dle mého totiž tím důvodem není nedostatek času, ale naopak přespříliš času. Když totiž budeme vycházet z toho, že máme málo času kvůli nepřebernému množství aktivit, znamená to, že kolem sebe máme spoustu podnětů, které nepovolí tvůrčímu bloku vystoupit na povrch. To, že nemáme čas se k tvorbě dostat, je věc druhá… Kdežto když máte spoustu času, nemáte co dělat a nedostává se vám dostatek podnětů k tvorbě.

Mozek v krabici

Na tvůrčí blok spolehlivě pomáhá přestat „myslet v krabici“. To znamená přestat si pod běžnými předměty představovat pouze to, co znázorňují, popustit uzdu fantazii a nechat se unášet na vlnách asociací. Vím, že se to strašně snadno řekne, ale uvědomit si past „myšlení v krabici“ je skutečně důležitý první krok, navíc vám pomůže i ve kterémkoli jiném životním problému.

Také zapomeňte na celý tvůrčí blok, protože čím víc na něj myslíte, tím více se do něj noříte. A pokud zrovna teď tvůrčí blok máte, zkuste o něm třeba napsat článek.

Natálie Nehasilová