Tip na výlet do Amsterdamu

Do Nizozemska jezdím často, protože odsud pochází můj táta. Až nedávno jsme si však s rodinou udělali prostor na pořádný výlet do hlavního města. Amsterdam je úchvatné město. Hned při příjezdu vás přivítá pohodová atmosféra a přátelská povaha Holanďanů.

Ti jsou pověstní tím, že hodně jezdí na kole, a v Amsterdamu to platí dvojnásob. Hned jak vyjdete z nádraží, spatříte parkoviště, které vypadá jako pro auta, ale je přecpané koly – přijde mi to super, člověk má alespoň nějaký pohyb a šetří se tak i životní prostředí.

V Amsterdamu je spousta obchodů s oblečením nebo i s regionálním jídlem. My jsme zamířili do obchůdku s místními sýry. V obchodě byl opravdu pestrý výběr těch nejlepších místních lahůdek a spoustu jste jich mohli i ochutnat. Protože holandské sýry přímo zbožňuju, byl to pro mě opravdu příjemný gurmánský zážitek.

Co určitě nevynechat

Co rozhodně nesmíte vynechat, když jste v Amsterdamu, je plavba vodním kanálem, který vede skoro celým městem. Je to úžasný způsob, jak si lze prohlédnout velkou část města a v klidu se kochat jeho krásami, jako jsou třeba cihlové domy s velkými skleněnými výklenky, jež jsou vyzdobené nádhernými květinami, různými soškami a ozdobami. Během plavby můžete vidět i domy „postavené“ přímo na vodě – hausbóty. Na kanálu je opravdu rušno, jezdí tu lodě nejrůznějších druhů.

V Amsterdamu samozřejmě najdete i spoustu muzeí. Nachází se zde mimo jiné slavný dům Anny Frankové. Je zde dokonce muzejní náměstí zvané Museumplein, kde si můžete vybrat třeba Rijksmuseum (Národní muzeum), van Gogh museum či Stedelijk (Muzeum moderního umění). Návštěva muzea voskových figurín madame Tussaud se také rozhodně vyplatí.

Zde je možné všechno…

Amsterdam je ovšem rovněž nechvalně známý pro svou „čtvrť červených luceren“. Najdete tu sexshopy, muzeum erotiky a hlavně spoře oděné ženy, které nabízejí své tělo v osvětlených výlohách a oknech. Návštěvníci jejich služeb hojně využívají. Jak se dalo čekat, můj nevlastní táta, který zde byl poprvé, tuto „vykřičenou čtvrť“ prostě musel vidět, takže ani my se nevyhnuli procházce po uličkách plné prostitutek. A řeknu vám, nebyl to příjemný zážitek.

Když už jsme u té odvrácené tváře města, Amsterdam je také známý legálním užíváním trávy. A i s tou jsme si odvezli zážitek z tohoto města. V jednom bistru, ve kterém jsme si dávali oběd, našla obsluha balíček s několika gramy trávy, jak se jen tak válí na podlaze uprostřed podniku, a bez váhání si ho vzala – jen dodám, že do koše ho rozhodně nevyhodili.

Obyvatelé Amsterdamu prostě umí žít. Životní tempo je zde přitom oproti Praze mnohem uvolněnější a klidnější. Myslím, že každý, kdo jej navštíví, bude nadšený – je to úžasné město s příjemnou atmosférou. Už teď se mi po něm zase stýská.

Nathalie Zutphen