Rady začínajícím kapelám

Mnoho lidí si myslí, že hudební skupina vznikne tak, že se sejde parta kamarádů, ti začnou společně zkoušet párkrát do týdne a za maximálně měsíc na to už mají svůj první koncert, avšak dát dohromady fungující kapelu je těžší než se může zdát.


Hledání kamarádů
Může se to zdát podivné, avšak může být komplikované vůbec najít ty správné lidi, s kterými začít kapelu, pokud nemáte žádné přátele hudebníky se stejným vkusem. Najít hudebníky, kteří by chtěli hrát podobný styl, či popřípadě mají stejnou představu o tom, co s kapelou zamýšlet může být těžké vůbec najít. Proto pokud bych já osobně chtěl založit kapelu, tak bych se nebránil sáhnout i na různé inzerce na internetu, protože z vlastní zkušenosti vím, že se to může podařit, ačkoliv to může trvat delší časové období, nebo vás může sledovat nějaký úchyl. Avšak nikdy nezapomeňte, že to nejdůležitější je si s těmi lidmi rozumět.

I jednotlivec musí pracovat
Pokud už jste úspěšně našli nové přátele je na čase si rozdělit role v kapele, protože ne vždy je zpěvák dobrý textař, či kytarista dobrý skladatel. Musíte se smířit s tím, že je možné, že tam taktéž bude někdo, který zkrátka umí všechno dohromady a to lépe než všichni dohromady. Může se to zdát otravné, avšak pokud s ním najdete společnou notu, kterou budete vybrnkávat, může z toho vzniknout vskutku něco originálního. Je proto dobré si sednout, zjistit komu jde co nejlépe a i když to není například zpěvák, ale baví ho psát texty a jde mu to, tak ho tou rolí zaměstnat.

Toulání se po městě
Už jste si rozdělili role v kapele, či jste snad vy ten, kdo dělá vše a ostatní jenom leží a koukají na vás při práci? Výborně je na čase vrhnout se na to nejdůležitější a to – Najít zkušebnu, kde vůbec tvořit hudbu. Ačkoliv se to jeví jako drobnost je to velice důležité a může to být také velký problém. V našem hlavním městě je sice zkušeben dost, problém je ten fakt, že jsou buďto předražené, a nebo prakticky konstantně přeplněné. Pokud jste chudí studenti, pravděpodobně se předraženým zkušebnám vyhnete, proto není od věci přesunout si své věci do garáže, či sklepa a nadále zkoušet jako pravá undergroundová kapela. A ptáte se co dělat pokud není sklep ani garáž? Vždycky se najde nějaký ten hodný příbuzný/kamarád, který vám neochotně za vaše prosby a chlácholení nějaký ten prostor uvolní.

 

Ta kapela v mym sklepě
Tak sklep a garáž máte, teď je na čase tvořit umění. Nejlepším způsobem jak se naučit tvořit umění je vypůjčit si umění nějaké jiné hudební skupiny a přetvořit ho vlastním způsobem. Přes tvoření cover písní se toho dá leccos naučit, ale pozor na to, abyste jich netvořili až moc, přece nechcete skončit jako ta kapela těch čtyřicátníků, kteří každý pátek hrají u vás v obci v hospodě, covery na písně Michala Davida, či Kabátů. Převzaté písně tedy už máte za sebou a je na čase stvořit vlastní mistrovské dílo. Hlavní věci je uvědomit si, že i když se to zprvu může zdát jako mistrovské dílo s postupem času se vám to bude čím dál tím více hnusit, ale na to si už jako muzikant zvyknete. Důležité je všechno tvořit jednotně a využívat nápady všech členů kapely, pokud tedy v kapele nemáte člena, o kterém všichni ví, že jeho nápady nestojí za nic. Pokud si stále myslíte, že to co jste stvořili je nedostatečné, zkuste to udělat jako tu největší změť zvuků no prostě jako bordel, přece i ty nejhorší kapely mají nějaké fanoušky.

Do naší hospůdky…

Stvořili jste zvuk, ve kterém se nikdo nedokáže orientovat, ani vy sami? Další plus pro vás, konečně se můžete vydat na svůj první koncert. Ačkoliv se tohle může zdát tím nejtěžším tak je to asi ta nejjednodušší věc, která vás v hudební branži potká. Stačí si najít druhou partu opilců, kteří už nějaký ten koncert odehráli a určitě budou mít radost, že vás vezmou jako před kapelu. Konec konců, čím víc předkapel tím hlavní kapela musí být slavnější. Pokud jste však nikoho takového nenašli, je na čase dát se na patolízalství a chodit do místních hospod, popřípadě do klubů pro feťáky, kde budete žebrat o jeden koncert, a že vám stačí hrát prakticky zadarmo, a že výdělek z lístků za 10,- půjde té dané hospodě.

Nervozita, alkohol a rock’n’roll
Hurá máte svůj první koncert, teď už se předním musíte pořádně opít, abyste spláchnuli veškerou nervozitu, před tím 5-ti členným publikem, které tvoří vaše rodina, jeden náhodný feťák a váš kamarád, který se nabídnul, že vás u toho bude fotit. Nebojte se, nikdo si nevšimne, kolik chyb za koncert uděláte a vy si to stejně nebude pamatovat, avšak vyprávět o tom budete ještě půl roku, než se konečně znovu dáte dohromady s kapelou na další koncert.

Jak vidíte v kariéře hudebníka vás čeká plno strastí, alkoholu, práce a alkoholu a ačkoliv se budete s kapelou neustále hádat a za koncert si nevyděláte ani na cestu taxi zpátky domů, ten pocit když stojíte na pódiu, za to bude vždycky stát.  Teď už vám jenom popřeji hodně štěstí, hodně pevných nervů a hlavně málo prasklých strun.
 

Tomáš Vlášek