Půlka Ameriky pláče a druhá se spolu s Trumpem směje

Na americký krk se upnula nová hlava s blond vlasy a naoranžovělou pletí. Donald Trump všem přihlížejícím vytřel zrak svou velice radikální změnou názoru. Když šlo o nahnání oveček do ohrádky, měl kandidát za opaskem kulomet, kterým se chystal povraždit uprchlíky, ale jakmile se dostavila výhra ve volbách, bylo vymalováno. Nad pasáčkovým proslovem by se snad i beran rozplakal.

Trump se rozpovídal o mírumilovnosti a prosazení všech talentů ve své zemi, jako by to snad bylo možné. Bylo by ještě mnohem lepší, kdyby mu ta mírumilovnost sršela i z očí a byla znát na hlase. Oranžová hlava si ponechala svůj přízvuk, který prahne po vyvraždění uprchlíků, a očekávala, že všichni budou šťastní, dokonce i ti, kteří volili jeho sokyni Hillary Clinton.

Můžete s tím nesouhlasit

„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“ Jára Cimrman dokáže být nejen vtipný, ale i pravdivý. Americkému lidu spadla klec. Co se dá dělat. V prezidentském křesle se usadil otravný republikánský pomeranč a sedí. Sedí a kouká. Kouká na svou zemi, kterou teď změní od základu, mexickými hradbami konče. Americký lid má možnost pořádat demonstrace, protesty a podobně, ale vzhledem k velikosti území, kterému Trump vládne, a také vzhledem k délce jeho prezidentského sebevědomí by to nejspíš nevedlo k výsledku. Ovšem můžeme být překvapeni.

Ale neplačme, přeci jen jsme v Česku

Český přístup po zvolení amerického prezidenta může působit velice komicky. Politici do medií hlásí, že je zajímá, jak se to vyvrbí, a že zatím nemají vcelku utvořený názor. Vzhledem k tomu, že jsou to politici, by však názor mít měli. Většině Čechů je to pak buď úplně jedno, nebo to pro změnu přehánějí, což je stejné jako s uprchlíky a teroristy. Ti, kterým je to jedno, jen sedí u televize a smějí se, „jakýho vobejdu si to zas ti Amíci zvolili“. A ti, kteří to řeší až moc, sedí u televize s popcornem a nadávají na Trumpovy radikální výroky.

Co si má svět nakonec myslet?

Raději nic zásadního. Hned nezbrojte a spíš posečkejte. Třeba se to nějak vyvrbí, jak by řekl český politický dobrák od kosti. Dívejme se na Trumpovy proslovy s odstupem a neházejme hned popcorn po obrazovce – nejen že je škoda popcornu, ale také té televize.

Karolína Šerpánová