Provokatér Palahniuk opět na scéně

Autor legendárního románu „Klub rváčů“ se představil v rámci Festivalu spisovatelů na půdě Parlamentu ČR. A nemluvilo se pouze o „klubu“ a jeho pokračování v rámci komiksového zpracování, ale i o tom, o jaký rozruch se umělec ve světě svou tvorbou postaral.

Co začalo knihou, přerostlo v kult

V 90. letech nechal Chuck Palahniuk vzniknout fenomén s názvem „Klub rváčů“, který byl pro svůj úspěch zfilmován s Bradem Pittem a Edwardem Nortonem v hlavních rolích. A tím to všechno začalo. Někdo by řekl, že i skončilo. Pro Chucka to však skutečně znamenalo začátek hvězdné kariéry.

Od té doby každý rok napíše alespoň jeden román a drží si přízeň milionů fanoušků, kteří se k němu hrdě hlásí pod heslem „The Cult“. Tak se jmenuje stránka, kterou spravuje samotný Palahniuk a čtenáři s ním mohou touto cestou komunikovat nebo si přečíst aktuální novinky. Třeba i to, kdo si dal vytetovat jaký citát z „Klubu“. A tak je jasné, že nejen fanoušci, ale i novináři roky marně tápali v temnotě a ptali se: „Bude pokračování?“ Ano, bude. Chuck přišel s nápadem jak geniálně zpracovat „rváče“ ve formě komiksu tak, aby to bylo komiksové a přesto „chuckovské“.

Šokující autorská čtení

Že nebude během setkání řeč jen o „Klubu“, bylo zřejmé. Jasné však nebylo, s čím autor tentokrát přijde. A rozhodně se neočekávalo, že přinese deset let starou povídku, jeden ze svých prvních univerzitních počinů, a začne ji na tomto místě předčítat. Bylo to temné, drsné, zvrácené a bláznivé. A rázem se ten velice poklidný sál plný kravaťáků proměnil.

„Když jsem tuto povídku četl poprvé, bylo to ve Washingtonu, nějaká žena z publika mě upozornila, že jsem na posvátné půdě, a někdo chtěl dokonce zavolat záchranku. Tři lidé nakonec pobouřeně odešli,“ směje se.

Co dodat. Je to prostě Chuck. A nám už zbývá jen čekat, s čím přijde zase příště.

Že je mezi svými čtenáři opravdu rád, ostatně dokazuje i fakt, že v rámci festivalu se pak objevil ještě v pondělí 10. října v pražském paláci knih Neoluxor, v úterý 11. října v kavárně Světozor, kde se křtil Klub rváčů 2, a ve čtvrtek v Brně.

Kristýna Procházková