Proslov maturantů ze 4.G na plese GBČ

Dobrý večer všem,

i když proslovy nikoho nebaví, je to pro nás maturanty jedinečná příležitost, jak vyjádřit pocity, které se v nás za čtyři roky nakupily. Proto vás prosím o chvíli pozornosti.

Po dobu studia se nám, studentům čtvrtého ročníku gymnázia, přihodila řada důležitých událostí. Jednomu z nás se narodil sourozenec, pět z nás podlehlo radikální změně barvy vlasů, jeden člověk si prošel plastickou operací, jednomu z nás narostly vousy a jedné z nás narostly zuby. Nám všem společně se ale naskytl nezapomenutelný zážitek studia na Gymnáziu bratří Čapků.

Mnoho vděku patří učitelce literatury, od které jsme se mimo jiné naučili, že za všechno může Faust. Paní učitelko Janátová, děkujeme, že jste nás nesmírně obohatila svými nekonečnými znalostmi napříč dějinami literatury, že jste neztratila trpělivost a svou nesmírně velkorysou povahou provázenou záchvaty smíchu jste nám pokaždé rozradostnila den. Děkujeme za všechno a držíme palce s románem, který snad brzo napíšete.

Poděkování patří všem dějepisářům, kteří se nám za ty roky vystřídali, a nejvíce panu učiteli Palasovi, kterého máme moc rádi, obzvláště ta půlka třídy, která u něj skládá dějepisnou maturitu. Děkujeme paní učitelce Hrbkové, bez které bychom nikdy nezvládli aktualizaci. Nesmíme zapomenout na pana učitele Papouška, který nám pod vlivem kofeinu dokázal 135 minut v kuse vykládat o hermeneutické hodnotě díla Picassových Avignonských slečen. Pane učiteli, i když nikdo z nás vašemu výkladu nerozumí, bylo pro nás ctí vás sledovat, jak každý týden s překypujícím nadšením doslova létáte po třídě, děkujeme.

Velmi si také vážíme podpory naší paní ředitelky Ondrákové a paní zástupkyně Andrlové, které drží tuto školu pohromadě, zpříjemňují školní prostředí a i přes všechny naše malé přestupky nám umožnily dostat se až do maturitního ročníku.

Na závěr chci poděkovat naší paní učitelce třídní. Na tuto školu jste nastupovala společně s námi a celé čtyři roky jste se o nás starala. Děkujeme, paní učitelko Krbcová, za vaši skvělou výuku francouzštiny. Někteří z nás si tento předmět dokonce vybrali k maturitě a jiní stále nevědí, co je passé composé, ale v obou případech to stálo za to. Na druhou stranu jsme se na vašich hodinách filosofie všichni mohli stát na krátkou chvíli marxisty, nihilisty, pozitivisty, relativisty, sofisty a všichni jsme byli a zůstaneme idealisty, protože nikdy neztratíme touhu, odhodlání a sílu dělat v budoucnu to, co nás baví a po čem v srdci toužíme. Vy totiž přesně takový člověk jste, a i když jste měla tisíc příležitostí ztratit s námi trpělivost, pokaždé jste pro nás dělala to nejlepší a v rámci možností jste tolerovala naše nevolnosti, nemoci, dopravní komplikace, rodinné důvody a všechny ostatní špatně nastavené budíky.

Zbývá jen poděkovat rodičům, kteří nás podporovali ve studiu toho, co nás baví, a neztratili naději, že z jejich potomků někdy něco bude. Teď nás všechny čeká jen velká zkouška, na kterou nás dosavadní zkušenosti připravily. A tou zkouškou není maturita, ale nový život, který po ukončení studia na Gymnáziu bratří Čapků pro každého člena třídy 4.G nastane.

Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek večera. 

Mili Kudaeva