Profesionální hraní – nový sport?

V posledních letech se začalo do povědomí širší veřejnosti dostávat profesionální hraní počítačových a konzolových her. Jedná se o tzv. e-Sporty (electronic sports) a týká se spousty her, zemí a obrovské komunity hráčů.

E-Sporty, jež byly ze začátku velmi podceňovány všemi kromě hráčů samotných, se nakonec ukázaly jako skvělá a v očích publicity poměrně snadná cesta k penězům, podobně jako například YouTube. Někteří profesionální hráči si dokáží vydělat nejen několik milionů ročně, ale dokonce i několik milionů za pouhý turnaj (viz The International 2015 – TI5 a The International 2016 -TI6, kde byl v obou případech prize pool přes 17 milionů dolarů).

Celosvětový fenomén

E-Sporty začaly původně u konzolí, s hrami jako Call of Duty, Halo a podobnými. To byly ještě odměny za turnaje „malé“, v hodnotě několika tisíc dolarů. Poté se začalo hrát i na počítačích, kde se jedná o hry jako League of Legends (LOL), Dota 2 CS:GO a další… 

E-Sporty se velmi rychle globálně rozšířily, což způsobilo, že řada zemí už má svoje reprezentační týmy V některých zemích už jsou dokonce založené školy se zaměřením na hraní her a stále jich přibývá.

Co to obnáší

Profesionální hraní her však není – jak si většina lidí myslí – pouze zábava. Hráči kvůli fyzické kondici podstupují tréninky v normálních sportech. Rozšiřují své dovednosti nejen ve hrách samotných, ale díky nim například i v týmové komunikaci. Zlepšují svoje reflexy a schopnost rozhodování v krizových situacích, učí se nové jazyky a poznávají nové lidi. Již mladí hráči, klidně i věku okolo 16–18 let, cestují po celém světě a žijí na očích milionům lidí a dětí, kteří k nim vzhlížejí.

Toto se však netýká pouze hráčů. Na turnaje se sjíždějí fanoušci všech různých národností a všichni jedou za jednou věcí… Aby sledovali svoje oblíbené týmy hráče a seznamovali se s novými lidmi.

Význam pro naší generaci

Vzhledem k tomu, že v dnešní době se již dostanou k internetu a hraní her i malé děti, se herní komunita stále velmi rozrůstá. Lidem se tak otevírá stále víc příležitostí jak se živit něčím, co je baví, a zároveň být mezi lidmi, kteří sdílejí stejný zájem a koníček. Existuje řada lidí (a hlavně dětí), kteří by se hraní chtěli věnovat jako své profesi, ale skutečně to není pro každého. Není však od věci se o e-Sporty jakožto fenomén zajímat, protože se rozšiřují čím dál tím víc a probojovávají si svoji cestu do popředí zájmových aktivit.

Karel Šíma