Pouze lehká viróza

Spotřeba alkoholu v České republice se pohybuje kolem 10 l čistého alkoholu na obyvatele. Ve spotřebě piva dlouhodobě zaujímáme přední místo ve světě. Za relativně bezpečné pití dříve  WHO (Světová zdravotnická organizace) považovala konzumaci do denní dávky 16 g 100% alkoholu u ženy a 24 g u muže. Jedná se tedy u muže zhruba o dvě „desítky“ piva, 2 dcl vína nebo 50 ml destilátu.

Jsou všichni adolescenti alkoholici?

Po náročných pěti dnech ve škole konečně přichází zasloužený víkend, na který už netrpělivě všichni čekají od úterý, kdy se poskládají dohromady z kocoviny z předešlého víkendu. Proto není divu, že hned v pátek vám přichází zpráva od kamarádky, jestli neskočíte „na jedno“, ale tentokrát opravdu jen na jedno do hospody. Nejprve proberete veškeré drby týdne, zdrbnete svoje spolužáky, školu a po pár půlitrech přecházíte na politiku, pana prezidenta a následně na filozofii a problémy celého světa. Nedá se tedy říci, že štamgastské popíjení by byla pouze otázka vesnických nevzdělanců, věřte mi, že u pár pivíček přicházíte na odpovědi a řešení pro celý svět.

Když se vrátíte z „jednoho“ piva

Vždy si říkáte, že na párty už jste v osmnácti letech moc staří, že jste spíše hospodský typ, který si dá v poklidu pár pivíček a pak jde zařezávat domů. Tak si v klídku sedíte, než k vám přijde servírka a poprosí vás o zaplacení, že už bude zavírat. To si pro změnu řeknete, že je moc brzy, a přesunete se o hospodu vedle. V další hospodě přichází stejná chvíle a stejná odpověď. Pak jen zaraženě koukáte na hodinky, že už jsou dvě hodiny ráno a vy se motáte v páté hospodě. V té chvíli vám dojde, že vaše předešlé snažení už je marné, a tak v poklidu pokračujete s přáteli na párty. Proto není překvapením, že v sobotu ráno přicházíte domů, rodičům popřejete dobré ráno a jdete si lehnout.

Návod k přežití – voda a ibalgin

Když se v sobotu ráno, tedy v sobotu ve dvě hodiny odpoledne, proberete, nadáváte si a říkáte si, že už v životě nebudete pít. Silná slova, která vám ovšem vydrží pouze na pár hodin. Večer přichází zpráva, ať se na chvíli stavíte za bandou kamarádů, tak co uděláte? Samozřejmě, že nemůžete sedět doma s rodiči a koukat na filmy pro pamětníky. Vydáte se tedy s kocovinou do centra a vaše první věta, když uvidíte kamarády, zní: „Dneska moc nepiju.“ Všichni se zasmějou a o pár hodin i dotyčný sám…

Tak to chodí víkend co víkend, vaše peněženka brečí, váš žaludek také, ale vaše mysl je plná vtipných vzpomínek. Řekněme si, žežádná generace nebyla jiná. Všichni toužíme po dobrodružství, volnosti, lásce, přátelství, věčném mládí, užívání si a nespoutanosti. Však ona nám to jednou ta játra vrátí... ale na to mají času dost.

Odpovězme si tedy na první otázku. Jsme my adolescenti všichni alkoholici? Ne, my pouze zvyšujeme skóre České republiky v pití piva. My si pouze vybíráme vše, co teď můžeme, dopředu, na časy, kdy už moci nebudeme…

                                                                                                                                                             Zdeňka Kopecká