Pachuť betonu v hrnku od kafe

Pachuť betonu v hrnku od kafe

 

Miluji kávu. Potkávám ji denně. Ať už ráno v hrnku, odpoledne za běhu někam do neurčitých míst nebo večer během učení. Jsem člověk, co raději vypije kávu, než sní rohlík. Každopádně jednou jsem hledala něco, kam bych se na to kafe ráda vracela a nebyla tam odsuzována, přičemž bych tam mohla dělat to, co mě baví. A stále jsem nic nemohla najít. Až pak jednou…

 

Kavárna co hledá jméno

Pršelo. Neměli jsme deštník a byli roztřesení zimou. Smíchov byl zaplavený nejen vodou, ale i lidmi. A Lukáš, jeden z naší party, nás vedl někam okolo bezdomovců přes parkoviště. Do starý truhlárny.

Tak jsme poznali Kavárnu co hledá jméno. Byla to má první zkušenost s brownfields – místy, která jsou nevyužívaná, ať už se jedná o budovy, komplexy nebo celé areály. Tedy srozumitelněji – s místem, které se z brownfieldu přestavělo na používaný prostor. V tomto případě na kavárnu v centru Prahy na místě zmíněné bývalé truhlárny.

 

Místo, kde můžete být sami sebou

Spíš než o skvělé původní stěny, každou židli a stůl jiný a co největší snahu o zachování staré továrenské atmosféry tu ovšem jde o umění. Pokud odsunete do pozadí, že tu mají výběrovou kávu a domácí dobroty (dokonce i veganské!), to nejdůležitější je, že zde můžete být sami sebou. Vážně.

Už jen ten dvůr, na kterém v noci můžete pozorovat hvězdy (pokud je to přes pražský smog vidět), bedny od banánů místo stolečků a pařez místo baru uvnitř továrny nám sdělují, že tady je to prostě „jiný“.

 

Už víme, že tu nejde jen o kávu (která je ovšem opravdu skvělá), ale o mnohem více:

-       Součástí je galerie (klíďo si tam můžeme něco vystavit a vy taky).

-       Ateliér pro umělce (ale ne vždy, když si tam nakráčíte, bude volno; dá se to ovšem domluvit s moc fajn baristy a místními umělci).

-       Multifunkční místnost k pronájmu.

-       A pak je tady ten dvůr, kde můžeme zapomenout na to, že se nacházíme v centru Prahy.

 

Osobně mám ráda celý komplex, je dobře rozvržený a kávu si můžete vypít i usazení na střeše (pokud tam vylezete), na schodech do aťáku nebo jen tak mezi dveřmi na balkon, který už není a pod vámi se rozkládá zmíněná krása dvora.

Pro mě je na tomto místě nejlepší, že vás nikdo nesoudí. Kolem vás mají lidi (snad úplně všichni) tetování, skejty, velký svetry a vousy jako dřevorubec. Obarvený vlasy, piercingy, hodně rozdílný názory a hlavně se tu schází všichni. Ať už vyznavači toho či toho nebo jen normální človíček z kanclu. A nikdo se po nikom nedívá s otevřenou pusou, ale když už, tak s milým a vřelým úsměvem. Tady to totiž ani jinak nejde.

 

 

Signature store and cafe

Na tomhle místě se razí jedno trefné heslo: „Neoddělujeme práci a zábavu.“ A to zní podle mě fajn. Protože kromě kávy je tu i obchod. Vlastně je to všechno dohromady.

Signature je prostor, kde se dá udělat workshop, prezentace nové kolekce a celou atmosféru doplňuje živá muzika nebo vystoupení DJs. Lze tu také koupit řadu zajímavých věcí:

-       dekorace a věci do bytu,

-       oblečení,

-       jídlo a pití: konkrétně třeba káva z liberecké pražírny Nordbeans,

-       a především tu najdete na jednom prostoru tolik možností: kavárnu, tančírnu, redakci magazínu, obchod s originální nejen českou módou a věcmi, ale třeba i minikino.

 

Signature patří do projektu Vnitroblock, je to tedy dílo party lidí, kteří vytvořili již zmíněnou kavárnu. A staví a tvoří dál. Signature store and cafe je jejich druhou realizací, která je umístěna v Holešovicích. Určitě brzy přibudou další.

Vypadá to, že ruiny teď zkrátka frčí. A to je jen začátek. Už teď se nemůžu dočkat na další podobné projekty. Tohle popíjení kafe mezi čerstvým betonem, rozestavěnou stěnou a umělci všeho druhu se mi prostě líbí.

Teď už je jen na vás, zda i vás to kafe ze zaprášenýho hrnku udělanýho někde na betonový zídce chytne.

 

Kristýna Procházková

 

 

Kde je najdete:

 

Vnitroblock / Signature Store & Cafe

Tusarova 791/31

Praha 7 – Holešovice

 

Kavárna co hledá jméno

Stroupežnického 10

Praha 5 – Smíchov