OTAZNÍKY OKOLO HEYDRICHOVY SMRTI

Píše se rok 1941 a v okupovaném Československu vládne zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Vyhlašuje stanné právo, popravuje tisíce českých občanů. Má lví podíl na tzv. konečném řešení židovské otázky. Za války umírá asi 78 tisíc židů z protektorátu. Heydrich je dvaatřicetiletý ambiciózní, chytrý a nezkorumpovatelný muž, ale také milující otec svých čtyř dětí, který vzbuzuje strach nejen u Čechů, ale i u vlastních kolegů.

Téhož roku v prosinci spojenci vyšlou muže, kteří mají provést operaci Anthropoid neboli Heydricha odstranit. 27. květen 1942 se pak pro něj stane osudným dnem. Když jede na schůzku s Hitlerem ve svém mercedesu a zahýbá v zatáčce v Kobylisích, vběhne před auto mladý muž jménem Jozef Gabčík s pláštěm přes paži. Strhne plášť ze svého ramene a namíří zbraní Sten-gun na Heydricha, který dává povel zastavit, ale neozve se žádná rána, zbraň selhala. V tom okamžiku hodí granát pod Heydrichův vůz druhý muž, Jan Kubiš. Granát vybuchne a zraní Heydricha, který poté 4. června umírá v pražské Nemocnici Na Bulovce. Tvrdí se, že zemřel na následky zranění, ale historici mají více teorií.

Vlastenecký čin

Heydrich byl v nemocnici stále střežen německými, ale i českými lékaři. Podle jedné výpovědi svědka, jehož jméno není známo, byl Heydrich nakonec zabit českými lékaři. Ale je to jen spekulace a kolem této teorie je stále mnoho otazníků.

Rozkaz nechat jej zemřít v nemocnici?

Heydrich se zabýval nejen židovským původem Čechů, ale i svých spolupracovníků a nadřízených. Začal se zabývat rovněž Hitlerovými předky a Vůdce to tušil. Kdyby se zjistily jeho židovské kořeny, měl by problém. Ale Heydrich nestačil toto tvrzení objasnit. Podle vědců vyšlo po dlouhé době najevo, že Hitler měl dokonce africké a židovské kořeny. Pro Hitlera by tedy bylo výhodné nechat Heydricha v nemocnici zemřít.

Mohl se stát druhým mužem Třetí říše

Dalšímu, komu Heydrich dělal starosti, byl Heinrich Himmler – druhý muž Říše. Himmler se na začátku války zaručil za Heydricha u Vůdce. Hitler i Himmler si Heydricha oblíbili. Byl ostatně jmenován zastupujícím říšským protektorem Čech a Moravy právě Himmlerem. Nový protektor svou funkci plnil velmi aktivně, což se Hitlerovi samozřejmě zamlouvalo. Heydrich se tak stal Vůdcovým oblíbencem. Himmler naopak po čase začal Heydricha nenávidět, chtěl se ho zbavit, ale samozřejmě mu nešlo bezdůvodně odebrat jeho významnou funkci, když ji plnil velmi dobře. Možná však věděl o Hitlerovu úmyslu udělat z něho druhého muže Třetí říše. A když pak Heydrich ležel v nemocnici, dalo se toho využít. Ale je to opět jen spekulace.

Tak jako všechny teorie a hypotézy nemusejí být ani tyto pravdivé. Úplná pravda o Heydrichově smrti se však dnes už zřejmě nezjistí.

Adam Čoček