Ohlédnutí za loňskými teroristickými útoky v Evropě

Ohlédnutí za loňskými teroristickými útoky v Evropě

 

Loňský rok byl plný různých zajímavých událostí, ať už šťastných či nešťastných. Rok 2016 byl také v jednom ohledu velmi specifický. Teroristické útoky, obzvláště ty v režii takzvaného Islámského státu (ISIS), byly v Evropě četnější než v minulých letech.

 

Smutná bilance

K prvnímu incidentu došlo již 1. ledna 2016. Nikdo naštěstí nezemřel, útočník zranil jen dva lidi. Další útok, který byl spáchán 26. února v německém Hannoveru, nebyl nijak rozsáhlý. Mnohem zajímavější je, kdo byl útočníkem. Pouze patnáctiletá dívka kriticky zranila policistu. Tento čin provedený Safiou S. byl později spojen právě s Islámským státem.

Následující úder přišel o necelý měsíc později, 22. března 2016 v Belgii. Tři bomby byly rozmístěny v Bruselu – na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek. Tři útočníci koordinovaně odpálili bomby a zapříčinili smrt 32 lidem i sobě a přes 340 jich zranili.

K další ofenzivě došlo 13. června ve francouzském Magnanville, kde muž vykřikující islamistické slogany ubodal svého souseda, policejního důstojníka. Poté si vzal jako rukojmí manželku a syna policisty. Policie po razii v domě teroristy nalezla mrtvou manželku a živého syna. Jeho během razie zastřelili.

Největší útok za celý rok se odehrál 14. července v Nice ve Francii. V podvečer najel devatenáctitunový kamion do zástupu lidí, kteří slavili Den dobytí Bastilly. Útočník způsobil smrt 86 lidem a sobě. Dalších 434 zranil. O čtyři dny později sedmnáctiletý Pákistánec v Německu zaútočil sekerou a nožem na pasažéry ve vlaku. 5 lidí zranil, dva z nich vážně. Jediný, kdo zahynul, byl samotný útočník.

24. července 27letý syrský uprchlík odpálil bombu v německém Ansbachu. Zabil sebe a zranil 15 civilistů. Na jeho telefonu byla nalezena videozpráva dokazující jeho spojení s tzv. Islámským státem.

O dva dny později dva teroristé ve Francii zabili kněze a vážně zranili ženu v kostele Saint-Étienne-du-Rouvray. Útočníci byli zabiti francouzskými speciálními jednotkami a ISIS potvrdil svou odpovědnost za tento akt.

19. srpna došlo k přestřelce mezi policisty a teroristy v ruském Petrohradu, při které byli dva policisté zraněni. Mezi tyto drobnější incidenty patří také napadení příslušníků vězeňské policie 6. září v Itálii a následné pobodání policisty členem ISIS.

V říjnu došlo k útokům v Hamburku, kde zemřel jeden adolescent a druhý byl vážně zraněn, a v Mülheimu, kde byli pobodáni dva policisté.

Ovšem největší neštěstí potkalo Německo a potažmo i Česko až 19. prosince, kdy 12 lidí zemřelo po najetí nákladního auta na vánoční trhy v Berlíně. Dalších 49 bylo zraněno. Bohužel byla mezi mrtvými i jedna Češka, která se tak stala první českou obětí terorismu v Evropě.

Poslední úder byl spáchán na přelomu roku v Istanbulu. Během novoročních oslav bylo útočníkem zavražděno 39 lidí. Příslušníci islámského státu potvrdili, že útočník byl z jejich řad, a nazývají tento útok odplatou za turecké vojenské operace.

 

Mějme oči otevřené

V roce 2017 se rozhodně nesmíme nechat zastrašit, protože přesně o to teroristům jde. Musíme věřit, že vláda a tajné služby dělají všechno pro to, aby útoky odvrátily. Vzhledem k poměru zmařených a provedených útoků, kde převažuje počet těch nedokonaných, si tajné služby vedou dobře, ale i my obyčejní občané se můžeme přičinit. Stačí mít oči otevřené a vnímat své okolí. Zvednout oči od obrazovky telefonu, sundat sluchátka a mít se na pozoru, protože pak budeme schopni reagovat na možný útok a možná dokážeme zachránit nejen sebe, ale i ostatní.

 

Kristýna Lapková