Neobvyklá historie obvyklého nápoje

Neobvyklá historie obvyklého nápoje

Myslím, že nejsem jediná, kdo je velkým milovníkem čaje. A zdá se mi téměř neuvěřitelné, že se v Evropě objevil teprve před několika sty lety, přitom dnes je považován za obyčejný, všední nápoj.

 

Nikdo dnes neví přesně, kdo první smočil rty v této lahodné, voňavé tekutině, ale máme alespoň dvě nejznámější pověsti.

 

Císař, nebo mnich?

První příběh pochází z Číny, kde je objevení čaje datováno již do roku 2737 př. n. l. Jde o čínského císaře Šengmunga. Císař si jednou v lese pod stromem převařoval znečištěnou vodu, kterou chtěl uhasit svoji žízeň. Z ničeho nic zafoukal silný vítr a pár listů ze stromu mu spadlo přímo do kotlíku s vroucí vodou. Naštvaný a žíznivý císař se nahnul nad vodu a pokusil se vyndat spadané listí, když v tu chvíli ucítil líbeznou vůni a rozhodl se čaj ochutnat. 

Nejznámější indická pověst vypráví o buddhistickém mnichovi Bódhirmovi, který přišel do Číny, kde přísahal všem věřícím, že se bude po celý život modlit. Živil se převážně listy a noci trávil beze spánku v modlitbě, avšak po dlouhém bdění a půstu ho přemohl spánek. Když se probudil, byl na sebe nazlobený, že tak lehce podlehl spánku. Dospěl k názoru, že za to můžou jeho oční víčka, a tak je uřízl a odhodil. Druhý den se vrátil a zjistil, že z jeho víček vyrostl malý stromek. Okusil jeho listy a zjistil, že únava úplně zmizela. Ze stromku se pak vyráběl nápoj oddalující únavu a povzbuzující tělo a mysl.

 

Japonské čajové obřady

Jinou – mnohem novější – kapitolou příběhu čaje jsou japonské čajové obřady. Ty začaly v 15. století a tradice se udržela dodnes. Japonské rodiny měly speciální čajové pokoje nebo domky s velmi malými vchody, aby se každý, kdo chtěl vstoupit, musel před vstupem sehnout a vyjádřit tak pokoru a úctu vůči tomuto nápoji. Používá se k tomu tradiční čaj „Mačča“, který se za pomoci nejlepšího čajového náčiní připravuje až 4 hodiny.

 

Nejkvalitnější a nejdražší

Navzdory veškerým tradicím spojeným s čajem v Číně a v Japonsku je jeho největším producentem Indie. A právě z Indie z oblasti Darjeeling pochází dnes nejkvalitnější černý čaj.

A pokud vás shodou okolností zajímá i nejdražší čaj na světě, tak je to originální Da Hong Pao, který může stát i více než 2 000 000 korun! Běžně se k ochutnání tohoto čaje mohou dostat jen lidé, kteří zastávají vysoké postavení v čínské vládě. Ale existují i výjimky, například když čínská vláda v letech 1998, 2002 a 2004 prodávala tento čaj v aukci, ve které se pouhý gram vyšplhal na 20 000 korun. Nevím jak vy, ale já radši vystačím se svým Earl Grey.

 

Natálie Pešková