Muzikál Bídníci dostal filmovou tvář

Muzikál Bídníci se nedávno objevil na filmových plátnech, avšak není to samozřejmě poprvé, co se s tímto slavným příběhem na motivy románu Victora Huga setkáváme ve filmové podobě. Oproti současnému snímku režiséra Toma Hoopera však předchozí verze nebyly ve formě muzikálu, nýbrž šlo o klasické hrané filmy.

Děj tohoto populárního díla je určitě každému dobře známý, proto jen ve stručnosti. Odehrává se ve Francii 19.století. Hlavní protagonista Jean Valjean zavrhne svou minulost kriminálníka poté, co jej kněz zachrání před dalším uvržením na galeje, a stane se poctivým a laskavým správcem jistého francouzského města. Začne se starat o dceru tovární dělnice Fantine, která se po její smrti stává sirotkem. V průběhu spletitého příběhu však Valjean i jeho blízcí musí čelit řadě dalších nástrah a překážek.

Mě osobně filmová podoba muzikálu velice nadchla. Děj je dojemný a napínavý, což je úžasná kombinace. Další kladem, o kterém řada lidí neví, je skutečnost, že herci při natáčení zpívali živě, což je podle mě obdivuhodné a posouvá to celý snímek na vyšší level. Co bych naopak filmu možná vytkla, je střih, který místy nebyl úplně dobrý. Některé scény na sebe nenavazovaly příliš plynule, působily spíš sekaným dojmem nebo byly střiženy ve špatném momentu, takže vypadaly jako nedokončené. Jinak se mi snímek velmi líbil, podle mého názoru jde o jedno z nejlepších zpracování „Bídníků“.

Film rozhodně stojí za to vidět. Už jenom zisk tří zlatých glóbů a Oscarem oceněná Anne Hathaway (ve filmu ztvárnila postavu Fantine) jsou dobrým doporučením. Herci podali úžasné výkony a celkově je snímek moc pěkně ztvárněn. Myslím, že osloví i ty, kteří muzikály úplně nemusejí. Jestliže máte alespoň trochu rádi hudbu, rozhodně vás nadchne, ať už patříte mezi mladší nebo starší diváky.

Nathalie Zutphen