Mika roztančil a nadchl Prahu

Mika je britský popový zpěvák, který se proslavil hity jako „Grace Kelly“ nebo „Relax, take it easy“. Jeho poznávacím znamením jsou chytlavé melodické písně, jež roztančí každého, a velký hlasový rozsah pět oktáv, který je u mužského zpěváka opravdu netradiční. Po loňském úspěchu na hudebním festivalu Colours of Ostrava letos zavítal i do Prahy v rámci svého turné.

Koncert se konal ve Foru Karlín. Byla jsem zde poprvé a musím říct, že mě prostor příjemně překvapil. Je to veliký sál, kde se dá pouze stát, a pódium je dostatečně vysoko, takže je na něj dobře vidět odevšad.

Akci zahájil sympatický boyband Lake Malawi v roli předkapely. Skupina byla velmi dobrá – hrála pěkné a zábavné písničky, které publikum skvěle zahřály před hlavním vystoupením.

A pak, po malé pauze, přišel na podium netrpělivě očekávaný Mika. Přivítal ho obrovský jásot a potlesk. Na začátek pronesl vtipnou modlitbu, pak se z ničeho nic strhla opona, za kterou se skrývala kapela a bláznivě barevné piano, a Mika začal zpívat otevírací píseň – „Big girl (you are beautiful)“. Parádní koncert tak konečně začal. Dále zpěvák nabídl své nejznámější hity, hlavně ty novější, jako třeba „Talk about you“, „Last party“ nebo „Hurts“. Ale nebál se oprášit i své starší písničky, třeba „Lollipop“, „We are golden“ nebo „Happyending“.

Koncertu vládla skvělá atmosféra. Mika měl neuvěřitelnou energii, což dokazovalo jeho tančení, běhání a skákání po pódiu. A tato energie mu vydržela až do úplného závěru. Bylo vidět, že to Miku baví a že to dělá rád a s láskou. Jeho skvělá nálada a energie nakazila i publikum. Celý sál jásal, tancoval a hopsal v rytmu písní a během skladby „Happyending“ Mika rozezpíval snad každého v sále, takže jsme se všichni také na chvíli stali zpěváky. Další hezký okamžik nastal, když si mezi sebou lidé v publiku rozdali transparenty s nápisem „Děkuji“ ve všech možných jazycích, které pak zvedli nad hlavu. Mika byl tak překvapen a potěšen, že si musel dojít pro mobil, aby si to mohl vyfotit.

Zbytek vystoupení se nesl ve stejně pozitivním duchu. Ta úžasná a živá nálada, se kterou koncert začal, v jeho průběhu jenom sílila. Na závěr Mika zazpíval píseň „Love today“. Celá akce ani nemohla končit jinak než jásotem, skákáním a konfetami a zase jásotem, skákáním a konfetami. Byl to skutečně nezapomenutelný zážitek slyšet naživo netradiční hlas Miky a prožít jeho skvostný koncert. Odnesla jsem si z něj skvělou náladu a ještě lepší dojmy. Takže jestli ještě někdy Mika přijede do Prahy, určitě na něj ráda půjdu znovu.

Nathalie Zutphen