Malé nahlédnutí za kulisy přímého přenosu

Už jste někdy měli to štěstí zúčastnit se natáčení filmu, reklamy či nějakého televizního pořadu? V mém případě se jednalo o natáčení fotografických kurzů, kde jsem figurovala jako jeden z modelů. Mámě, která se věnuje profesionální fotografii, totiž nabídli natočit jeden z internetových dílů právě o ní.

Člověk míní, prostředí mění

Necelý měsíc před živým přenosem štáb přijel k nám, aby natočili upoutávku a vytvořili tzv. předtáčky, což znamená, že se natočí nějaké „scény“ předem a pak se pustí v průběhu živého pořadu. Čímž si režie usnadní práci v onom hektickém dnu při samotném vysílání. Jelikož máma je především podvodní fotografkou, nejdříve nás natáčeli při přípravě celé podvodní scény. Bylo třeba nanosit z ateliéru do bazénu pozadí, šaty, paruky atd. a kameramani nás přitom neustále měli v hledáčku. Zároveň vysvětlili, jak bude živé natáčení probíhat, co bude máma říkat podle přesného scénáře, který si po domluvě vytvořili, zkrátka aby se v onen den nic nenechalo náhodě. Vše musí být připravené do nejmenšího detailu.

Za měsíc přijel štáb ve stejném složení a dal se do práce. Jelikož se ale vše muselo točit v bazénu, což je prostředí, na které nebyl nikdo z nich zvyklý, příprava zabrala o něco více času, než měla. Museli vyřešit problém s umístěním kamer, protože do středu místnosti, jak jsou zvyklí, je dát nemohli. Největší problém však byl s akustikou. Přece jen v prostředí bazénu je slyšet vše trochu jinak.

Buďme rádi za reklamy

Ačkoli měli vše do puntíku připravené, přesto minutu před natáčením vypukl naprostý chaos. Moderátor ještě nesedí na svém místě, jeden z modelů není k nalezení a máma vykřikuje, že svůj text zapomněla. Nedovedla jsem si představit, jak se tohle všechno vyřeší za pouhou minutu. A tak jsem jen vyčkávala a pozorovala, jak si s tím odborníci poradí. Místo toho, aby kameraman pomohl s řešením problémů, jak jsem očekávala, začal odpočítávat. „Třicet vteřin! Dvacet! Pět, čtyři, tři, dva…“ Všichni ještě více znervózní, ale živé vysílání nečeká, takže se prostě musí začít v čas, i kdyby padaly trakaře. 

Vše funguje, jak má, až do chvíle, kdy selže ten základní bod – kamera. Baterka je zrádná a bohužel se vybíjí v ten nejméně vhodný okamžik, naštěstí ještě jedna kamera stále jede. A co se stane, když někdo nebo něco selže? „Vypustí se lev“ a celé vysílání se změní v úprk do nejbližšího úkrytu. Tím lvem je námi diváky tolik neoblíbená reklama. Během těchto pár minut se kamera dá opět do provozu a po reklamě může vše zase v klidu pokračovat.

Dvě hodiny této show byly jak pro štáb, tak pro moji mámu i její pomocníky velice vyčerpávající. Nakonec ale vše dopadlo dobře a štáb večer po vřelém rozloučení konečně mohl vyklidit pole.

 

Barbora Bochňáková