Majáles

Během předposledního dubnového víkendu se v pražských Letňanech konal již 12. ročník Majálesu. Letos nabízel program na 3 scénách, kde vystoupilo zhruba 36 českých a slovenských kapel. K tomu, i když už to chvíli nevypadalo, počasí vyšlo na jedničku a nálada byla skvělá – co víc si přát.

Něco málo z historie

Majáles je květnová studentská slavnost, jejíž tradice sahá až do středověku. Jedná se v podstatě o studentské oslavy příchodu máje.

Za první republiky tradice majálesů ochabovala, za minulého režimu byly dokonce zakázané a až během společenského a politického uvolnění v 60. letech byly na čas oficiálně povoleny. Další pražský majáles po pauze trvající od konce 60. let se pak konal až po sametové revoluci, v roce 1990. Tradiční alegorické průvody a pochody městem ovšem byly nahrazeny spíše přehlídkami hudebních skupin.

Zárodky majálesu v současném pojetí vznikly roku 2004, kdy města Zlín, Brno a Olomouc společně uspořádala Moravský Majáles. V roce 2007 se odehrával Český Majáles již v 10 městech. Následující rok se pak projektu účastnila Praha, Brno a Plzeň, od roku 2009 do sestavy opět přibyl Hradec Králové.

Volba krále

Než jsme se všichni ponořili do davu lidí a front na záchody, festivalu předcházel Majálesový průvod. Uličkami Prahy procházel zástup masek a alegorických vozů tvořený studenty převážně vysokých škol. To vše bylo zakončeno právě v Letňanech, kde následovala i volba krále. Král by měl být oporou studentů pro následující rok. K jeho volbě přispívá jak pověst kandidáta, tak i originalita masky a alegorického vozu, ale hlavně jeho volební proslov.

Vyber si kam po maturitě

Jelikož je Majáles slavností vysokých škol, v areálu můžete kromě poslechu hudby navštívit stánky jednotlivých vzdělávacích institucí, jako jsou například ČVUT, VŠE, VŠCHT a řada dalších. Jednotlivé zóny škol mají vždy připravený nějaký program a k tomu představí své fakulty. Takže se zajímavým a zábavným způsobem můžete dozvědět o vybrané škole a třeba si i ulehčit rozhodování kam dál.

Od drum'n'bass až po Kryštofy

Majáles je opravdu multižánrový festival, kde si každý najde to svoje. Zatímco na jednom pódiu Jacob ze Skyline visel na pódiové konstrukci a u toho předvedl nové i starší songy, na druhé stage se předvedla sedmičlenná formace Jelen. Nechyběli ani již stálí účinkující Mandrage, Xindl X nebo Wohnouti, kteří právě slaví 20 let od vzniku kapely.

Vše zakončila skupina Kryštof, se kterými si jednu písničku zazpíval i Majk Spirit. Show Kryštofů byla opravdu velkolepá. Při písni „Tak nějak málo tančím“ vypustili do publika obrovské barevné balóny a vše bylo doprovázeno ohňostrojem.

I přes fronty snad úplně na všechno a nemožnost se po skončení dostat do autobusu, aniž byste byli ušlapáni, se letošní Majáles opět skvěle vyvedl. Navíc organizace je rok od roku lepší, takže pokud jste se zatím nezúčastnili, neváhejte příští rok vyrazit.

Anna Dohnalová