Madonna se může jít zahrabat

AC/DC přijeli do Prahy po 7 letech a tentokrát zavítali na letiště v Letňanech. Určitě se i k vám dostala zpráva, že dlouholetého zpěváka AC/DC Briana Johnsona vystřídal frontman kapely Guns N' Roses Axl Rose. Kvůli Axlovi spousta lidí vracela vstupenky, já to díkybohu neudělala…

Guns N' Roses mám poměrně ráda, ale že by měl Axl zpívat písničky AC/DC, to jsem si nedovedla představit. Vždyť přeci strašně „mečí“, jak to tedy zvládne? A dokáže vyzpívat všechny songy? V Lisabonu to bylo falešné a celou dobou seděl. Jak to dopadne v Praze? To byly myšlenky, které mi běžely hlavou od doby, kdy jsem se dozvěděla, že Brian Johnson neabsolvuje evropské turné. Místo toho zůstal v Austrálii na doporučení lékaře, který ho varoval, že pokud by pokračoval v koncertování, mohl by přijít o sluch. Pro muzikanta poměrně zásadní věc, i když třeba Bedřich Smetana to zvládal, ale ten nezpíval.

Přes proroctví několika lidí na sociálních sítích, a dokonce i několika málo novinářů, která se zmiňovala o tom, že kvůli Axlovi vrátila vstupenky polovina lidí, se na koncert dostavilo cca 60 tisíc návštěvníků, což je plný areál, a další ještě stáli za plotem na poli…

Korpulentní burleska

Asi by vás zajímalo něco z koncertu, že? Dobrá, tedy… Jaké to bylo? Naprosto bezkonkurenčně skvělé! Klaním se před Axlem, který to dal a jeho pověstný „kvičák“ se dostavil až ke konci koncertu, kdy už byl po dvou hodinách pravděpodobně unavený. Vyzpíval i pěvecky velmi náročnou píseň Back In Black, a dokonce i čistě. A kromě toho všeho byla Praha prvním místem během evropské části turné, kdy Axl neseděl v křesle, ale procházel se po pódiu (pozn. red.: hned při svém prvním vystoupení se znovuzrozenými Guns N' Roses si totiž zvládl zlomit nohu).

Čekaly na nás i typické rekvizity jako obří zvon při písničce Hells Bells a korpulentní několikametrová nafukovací burleskní mělkyně při písničce Whole Lotta Rosie.

Pokud jste nestihli zabrat místa poblíž pódia, mohli jste sledovat obří obrazovky, které vám ukazovaly ta správná místa ve správnou chvíli, včetně krku Angusovy kytary.

Když prší konfety, Madonna pláče

Když už jsme u Anguse Younga. Tomu pánovi bylo letos 61 let… A tenhle 61letý pán, který neuvěřitelným způsobem ovládá hru na kytaru, vytvořil takovou show, že by se Madonna mohla jít zahrabat. Angus byl naprosto geniální! Po pódiu běhal sem a tam, sóla dával, jako kdyby se s kytarou již narodil, a u písně Let There Be Rock se válel na zemi, zatímco nebe pohltilo obrovské množství zlatých konfet (podívejte se sami: https://youtu.be/Kx1XI8Nt38Y?t=4m45s). Vlastně právě on ovládl celou show a naprosto suverénně zastínil o 7 let mladšího Axla, který se po celé vystoupení choval s pro sebe netypickou pokorou… Že by na stará kolena dostal rozum?

Za zmínku také rozhodně stojí neuvěřitelný um zvukařův. Díky geniálně nazvučenému koncertu jste neměli problém slyšet sebemenší šelest na pódiu i na nejvzdálenějším konci areálu.

Shrnout se to dá nejspíš jen jednou větou: Axl/DC byli i přes počáteční nedůvěru rozhodně největší rockovou událostí roku!

Natálie Nehasilová