Lady Gaga: The Cure – léčba, která neléčí

V pondělí 17. 4. vydala Lady Gaga samostatný singl „The Cure“. V překladu je název „Léčba“. Dle mého vás tahle píseň ale rozhodně nevyléčí.

Po nadšení, které následovalo po poslechu alba „Joanne“, jsem mírně zklamaná. Gaga, ačkoli vždy dělala pop, něčím z toho mainstreamového davu vystupovala. Ať už to byly kostýmy, videoklipy, nebo hudba samotná. Gaga zkrátka vždy byla více šílená než hlavní proud. Proto mě „The Cure“ tolik překvapila. Je to tuctová písnička, která mezi ostatními v rádiu zapadne jako nic. Gaga tu zní trošku jako Justin Bieber v sukních.

Bez chuti a bez gradace

Ve své podstatě písnička není nejhorší, to netvrdím, jen si myslím, že kdyby byla na albu, přeskočím ji a budu ji vnímat jako typickou vycpávku. Za celou dobu se tam nestane nic nečekaného, dokonce i bridge, který píseň vždy něčím ozvláštní, je podobný zbytku skladby. Kdybyste si skladbu pustili na začátku, v prostředku a na konci, nepoznáte rozdíl, nepřijde žádná gradace, žádný překvapivý moment, který by vám vyrazil dech.

Chytlavá siréna

Jedna věc se ale „The Cure“ nechat musí – zvuk podobný sirénám, který přichází bezprostředně po refrénu, mi bude znít v uších ještě dlouho. Možná, že právě tohle je ten důvod, proč je skladba číslem 1 skoro ve všech světových žebříčcích. A právě v tomhle spočívá paradox „The Cure“: rozhodně neléčí, ba naopak – jestli mi ty sirény budou v uších znít ještě dalších několik hodin, budou mě muset hospitalizovat.

„Už nechci dělat pop“

Tuctově popová skladba se objevila po několika dnech, kdy Gaga veřejně řekla, že už pop dělat nechce a že by jí stačilo koncertování v malých městečkách bez okázalé show. Svůj názor evidentně rychle změnila, ale řekla bych, že špatných směrem. Takto Gaga zapadne do davu a ztratí se její originalita. Jak už jsem uvedla, „The Cure“ není špatná skladba, jen bych ji nezvolila jako samostatný singl. Její nezajímavost bohužel přímo bije do očí a posluchač se děsí, že se celé příští album poveze v tomto duchu.

Natálie Nehasilová