Kurt Cobain: Opravdu spáchal sebevraždu?

Smrt Kurta Cobaina byla vždy zahalena tajemstvím. Bez vyšetřování bylo řečeno, že Kurt spáchal sebevraždu, ale fanoušci světoznámé kapely Nirvana tomu odmítli uvěřit a hledali údajného vraha na vlastní pěst.

Dospívání: falešným gayem

Kurt Donald Cobain se narodil 20. února 1967 v malém městečku Aberdeen nedaleko Seattlu. Byl to kluk, který v šesti letech poslouchal Beatles, házel na policejní auta plechovky s kameny a v osmi letech začal hrát na elektrickou kytaru. Nikdy neměl příliš dobrý vztah s otcem – ten viděl v Kurtovi sportovce, a syn se mu proto snažil zavděčit hraním baseballu. Když bylo Kurtovi devět let, jeho rodiče se rozvedli a on to hodně těžce nesl. Uzavřel se do sebe a začal rodiče, zejména otce, nenávidět. 

Během dospívání si prošel rolí vyvrhela na střední škole – spolužáci si o něm mysleli, že je gay, smáli se mu a odmítali se s ním bavit. Kurt ve filmu „About a Son“ říká: „Líbilo se mi být gayem, i když jsem jím nebyl.“ Když odmítl jít na vysokou školu, rodiče ho vyhodili z domu, a tak žil rok po kamarádech, a jednu zimu dokonce pod mostem.

Nechtěli ho ani jako uklízeče...

V roce 1987 vznikla grungeová kapela, díky níž se Kurt Cobain proslavil – Nirvana. První koncert nově vzniklé skupiny se odehrál na domácím večírku kdesi v obýváku v Raymonde. Baskytarista Christ Novoselic vypráví, že lidé byli tak zděšeni, že utekli do kuchyně. Po koncertu za nimi ale přišlo pár nadšenců, kterým se kapela líbila.

Proslavili se nedlouho po svém vzniku, v roce 1991, hitem „Smells Like Teen Spirit“ v albu „Nevermind“. Tento hit se stal hymnou 90. let. V Geffen Records očekávali, že se tohoto alba prodá okolo 250 tisíc kusů, avšak jen v Americe to nakonec bylo přes 10 milionů. Kurt Cobain se stal nejznámější světovou celebritou, byl bohatý, žil v luxusu. Pouhé dva roky předtím ho přitom nepřijali na místo uklízeče psích výkalů.

Kurt a Courtney

Hned v roce 1992 se Kurt oženil s Courtney Michelle Harrison, neboli Courtney Love, frontmankou skupiny Hole, herečkou a také ženou známou svými nadšenými vztahy s bohatými a slavnými muži, rozchody a vlastními zisky. Ještě téhož roku se jim 18. srpna narodila dcera Frances Bean Cobain.

Líbánky novomanželů se odehrávaly v jednom luxusním pokoji čtyřhvězdičkového hotelu. Všude se válely tácy s několik dny starým jídlem, nad kterým už poletovaly mušky, poházené oblečení, jako by se někdo prohrabával v kontejneru na textil… Tohle by asi personál luxusního hotelu moc nedocenil. Kurt vyřešil situaci po svém – dal na kliku ceduli „Nevstupovat“, upravil ji však na: „Rozhodně nevstupovat, souložíme.“

Milovali nejen jeho hudbu

Kurt vybočoval z řady tehdejších celebrit i svým vystupováním. S oblibou nosil na koncertech vytahané roztrhané svetry, džíny se záplatami, roztrhané tenisky a v Saturday Night Live vystoupil se slepenými červenými vlasy, které vypadaly spíše, jako by mu na hlavě zaschla krev. Jeho fanoušci ho milovali nejen coby muzikanta, ale právě i nekonvenčního provokatéra.

Jak tedy zemřel?

V této době už byl ale Kurt vysoce závislý na heroinu, stejně jako Courtney Love. Několikrát zkolaboval předávkováním a v roce 1994 byl převezen do léčebny, odkud však 3. dubna 1994 utekl. Courtney najala detektiva, aby Kurta našel. Jenže nepřijde vám zvláštní, že ho detektivův tým snad ani nehledal v jeho domě? 8. dubna téhož roku ho našel elektrikář, ležícího s hlavou prostřelenou brokovnicí a s krabičkou s drogami vedle sebe. V jeho krvi se našla smrtelná dávka heroinu. Jenže jak je možné, že si dal smrtelnou dávku a potom byl ještě schopen uklidit náčiní do krabičky, namířit proti sobě zbraň a vystřelit? To je právě to, co fanouškům nedá spát. Byl tedy Kurt Cobain zavražděn?

Hodně lidí z vraždy podezřívá Courtney Love. Její románky, které měla před Kurtem, končily špatně a Courtney z nich ve většině případů měla nějaký zisk. Bylo by pro ni samozřejmě výhodné, kdyby Kurt spáchal sebevraždu, měla by totiž z jeho majetku větší zisk, než kdyby ho někdo zavraždil nebo kdyby se rozvedli. Zpěvák kapely The Mentors, jenž si říká El Duce, tvrdí, že před Kurtovou smrtí mu Courtney nabízela 50 000 dolarů za to, že Kurta zabije. El Duce odmítl.

Otec Courtney Love dokonce napsal knihu, ve které obviňuje svoji dceru z vraždy Kurta Cobaina. Existují knihy, internetové stránky i dokumenty, ve kterých se řeší otázka Kurtovy smrti. Jenže jak to doopravdy bylo, si můžeme jen domýšlet...

 

Kristýna Růtová