Královské postupky svých oborů

Královské postupky svých oborů
 

V karetním umění existuje mnoho podob, jak předvést své schopnosti. Dnes vám představím tři největší průkopníky, díky kterým se moderní magie posunula na mnohem vyšší úrovni, než byla před dvaceti lety. A to buď díky jejich kreativitě, (ne)šťastné náhodě nebo pilnému tréninku.

Lamač rekordů
Neboli srdcové eso všech kouzelníků a iluzionistů. Rick Smith junior se proslavil pro svou neuvěřitelnou schopnost využití karet k vrhání nejrůznějšími způsoby. Jeho karty dosahují při letu i 150 km/h, což mu vyneslo zápis do Guinessovy knihy rekordů, stejně tak vzdálenost, do jaké byl schopen kartu dohodit. Ta činila přes 216 stop neboli 65 metrů. Dokáže také přepůlit nejrůznější věci a navíc využít tyto schopnosti  i v běžném životě. Ale jak sám potvrdil, normální hrací karty nemají takové vlastnosti, aby mohly být smrtící. Dokud však o těchto věcech nezačal sám otevřeně hovořit, rozšířila se spousta fám o takzvaném „smrtícím balíčku“ a na toto téma bylo napsáno i několik knih, které se těmito teoriemi zabývají.

Před několika lety se Rick účastnil mnoha talentových soutěží a objevoval se na různých akcích, aby získal pozornost. Nyní už má vlastní show, stejně tak studio, odkud publikuje svůj pořad nazvaný „Velocity“, což je kompletní instruktáž k perfektnímu zvládnutí házení kartami.

Mistr klamu
Daniel Madison, kárový král… V Londýnském podsvětí toto jméno otevírá kudlu v kapse snad každému, kdo kdy usedl k pokerovému stolu s tímto člověkem. Jeho 15 let dlouhá kariéra „hazardního“ hráče v těch nejtemnějších kruzích Anglie s ním zametla velice drsným způsobem. Madison totiž nebyl hazardér, ale vždy přesně věděl, na jakou kartu vsadit, a stejně tak, jakou kartu dostane do ruky ještě dříve, než byla karta vyndána z balíčku.

Jeho umění přitom nespočívalo v nadpřirozených schopnostech ani ve speciálně upravených kartách… Dokázal totiž provádět podvodné techniky s regulérním balíčkem karet přímo před zraky protihráčů. V kasinech se mu tato metoda nevyplatila, protože speciální kamerové systémy dokázaly podvody zachytit a byl mu celoživotně odepřen vstup do všech kasin v Londýně. Nakonec tedy opět přešel mezi nejhorší mafiány ve městě, kde si dokázal přes půl roku vydělávat svými schopnostmi. S každým vydělaným dolarem se pro něj však stávalo těžší vymanit se z kruhů londýnského podsvětí, až mu nakonec jedno malé zaváhání vzalo jeho rozhodnutí z rukou a málem ho stálo život. Při jedné ze svých rutin, kdy zaměňoval bezvýznamnou kartu za kárového krále byl protihráč ve špatném úhlu a podvod odhalil. Během pár minut byl Daniel brutálně zmlácen a s nesčetnými zlomeninami o něco později převezen do nemocnice, kde se zapřísáhl, že svůj život nebude takto riskovat, a vytvořil svou novou image jako renomovaný profesionální iluzionista.

Návrat nebyl jednoduchý a stál ho nejeden výbuch vzteku, při kterém zdemoloval svůj byt. Své schopnosti od pokerového stolu však naštěstí neztratil a postupem času si je znovu osvojil. Což mu umožnilo vytvořit nespočet kouzelnických triků a iluzí, které s neskutečnou oblibou prezentují po celém světě největší osobnosti moderní magie. Jeho objevy v oblasti karet byly tak rozsáhlé, že kouzelnická asociace zakázala Danielovi vyzradit řadu jeho nejlepších technik. Nakonec se je rozhodl publikovat skrz svůj vlastní projekt „Mechanic“, což je více než dvouhodinový film obsahující předvedení a vysvětlení všech jeho nejlepších podvodů.

Miláček publika
Posledním člověkem nemůže být nikdo jiný než piková čtyřka magie David Blaine. Specialista na takzvanou street magic neboli magii, při které kouzelník své umění předvádí na ulici, a to v bezprostředním kontaktu s divákem. Proslul svými neuvěřitelnými čísly, při kterých lidé jen stěží chápali, co právě viděli. Stal se slavným tak rychle, že brzy po svém prvním veřejném vystoupení vytvořil vlastní pořad a vstoupil do světa celebrit. U řady lidí si poté dokázal získat respekt, když cestoval po USA a předváděl svoji magii napříč zemí těm největším hvězdám Hollywoodu – Willu Smithovi, Harrisonu Fordovi nebo například Jamiemu Foxxovi.

 

Moderní magie rozhodně prodělala nejednu změnu za dobu své existence, stejně tak nesčetně krát poupravila pohled společnosti na kouzelníky i na samotné kouzlo, které dokáže vnést do světa.

 

Jan Květ