Kdo je Emmanuel Macron?

Ve Francii si zvolili nového prezidenta, Emmanuela Macrona, který se v minulý měsíc ujal svého úřadu. Tento Francouz má velmi zajímavou minulost ve všech ohledech. Pojďme se mu tedy společně podívat na zoubek.

 

 

Původ, studium a povolání

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron se narodil do levicové rodiny lékařů 21. prosince 1977, takže je mu 39 let (u nás by se podle legislativy ještě ani nemohl stát prezidentem či senátorem). Po maturitě na Lyceu v Paříži studoval ve Štrasburku na prestižní francouzské vysoké škole ENA pro budoucí vysoké státní úředníky a prezidenty. Poté, v roce 2004, nastoupil na francouzské ministerstvo financí, kde do roku 2008 pracoval jako inspektor. Během působení v tomto úřadě vstoupil do Socialistické strany, ale později se členství vzdal a začal pracovat jako investiční bankéř pro Banque Rothschild & Cie, kde v závěru svého působení sjednal v roce 2012 významnou dohodu mezi společností Nestlé a Pfizer, za což byl odměněn částkou několika milionů eur. Emmanuel Macron je tedy mimo své nově nabyté postavení nejvyššího muže Francie i euromilionářem.

 

Další politické zkušenosti

Macron není žádný politický nováček, jak se může na první pohled zdát. V roce 2006 se poprvé setkal s bývalou hlavou státu Francoisem Hollandem, na kterého udělal velký dojem. Proto ho Hollande později požádal, aby se stal jeho ekonomickým poradcem. Macron nikdy neváhal svého šéfa kritizovat. Poté, co v roce 2012 Hollande slíbil, že zavede 75% daň pro milionáře, neváhal označit tento nápad za „Kubu bez slunce“, ale ani to prezidenta neodradilo, aby Macrona v roce 2014 jmenoval ministrem hospodářství. Na tuto funkci musel v srpnu 2016 rezignovat, aby se mohl věnovat své kampani pro prezidentské volby 2017. Do voleb vstoupil jako nezávislý kandidát, založil však nové politické hnutí En Marche! neboli Vpřed, které po prezidentských volbách změnilo svůj název na La République En Marche! (Republiko, kupředu! či Republika na pochodu!).

 

On a ona

Emmanuel Macron si v roce 2007 vzal o 24 let starší Brigitte Trogneuxovou, která jej učila na gymnáziu v jeho rodném Amiensu. Seznámili se v roce 1993, když mu bylo 15 let a studoval ve druhém ročníku gymnázia. Dcera Brigitte, Laurence, byla jeho spolužačkou. Poté, co v Amiensu začaly kolovat pověsti o vztahu učitelky a nezletilého studenta, Macron odešel na přání svých rodičů do Paříže, kde dostudoval a složil maturitní zkoušky s výborným prospěchem. Ovšem pár svůj vztah stále udržoval. Zprvu tajně, později otevřeně. Nedlouho po Macronově odchodu z Amiens Brigitte začala vyučovat na jezuitském gymnáziu v Paříži a starala se o finanční zabezpečení své i Emmanuela.

Brigitte Macronová má tři děti ze svého předchozího manželství a sedm vnoučat, Macron považuje rodinu Brigitte za svou. Když se bývalý manžel Brigitte dozvěděl pravdu o vztahu své manželky k jejímu studentovi, opustil společnou domácnost, ale Brigitte se sním rozvedla až v roce 2006 a o rok později si v přímořském letovisku za přítomnosti nejbližších přátel vzala Emmanuela Macrona. Mezi tyto přátele patří například Delphine Arnaultová, dcera Bernarda Arnaulta, nejbohatšího obyvatele Francie a vůbec celé Evropy, která je ředitelkou společnosti Louis Vuitton, a její partner, miliardář Xavier Niel.

 

Názory a záměry

Macron podpořil politiku tzv. otevřených dveří, kterou prováděla v Německu ve druhé polovině roku 2015 a ještě v roce 2016 kancléřka Angela Merkelová. Podle Macrona by měla Francie přijímat více migrantů než doposud a také by měla aktivně podporovat jejich příchod do Evropy, protože imigrace má podle něj pozitivní dopad na ekonomiku. Dále označil francouzskou koloniální minulost v Alžírsku za zločin proti lidskosti. Francie by se podle něj měla omluvit za barbarské chování během alžírské války o nezávislost v letech 1954–1962. Je také pro hlubší evropskou integraci.

 

Uvidíme, jak se nový francouzský prezident ve skutečnosti projeví, ale podle všeho by mělo dojít k nějakým změnám a já osobně si myslím, že sice není dokonalý, ale rozhodně lepší volbou než jeho protikandidátka – extrémistka Marine Le Penová. Vše ukáže jen čas.

 

Kristýna Lapková