Jak se dělá ,,věda‘‘ u porodu…

Nedávno běžel v televizi dokument o žralocích a byla to vskutku strašlivá podívaná. Ne však kvůli žralokům samotným.

V tomto dokumentu si američtí vědci odchytli žraločí samici, která se právě chystala rodit. Už to mi nepřišlo správné, ale nejhorší mělo teprve přijít. Když samice porodila první mládě, výzkumníci neváhali a hned si ho vzali, prohlédli a dali do boxu s vodou, div že mládě samici nevyrvali z těla. Zbylá mláďata nedopadla o nic lépe. Co bylo snad úplně nejhorší – že ti ,,báječní‘‘ vědci samici otočili během porodu na záda, a aby toho nebylo málo, začali jí do břicha řezat otvor, do kterého jí zavedli čip, aby mohli sledovat její pohyb v moři. Samice do toho všeho porodila další mládě…

Vědci se se slzami v očích rozplývali, jak je to úžasný zážitek vidět rodícího žraloka a že nic krásnějšího nezažili. Zato ten žralok – kdyby mohl mluvit – by asi mluvil úplně jinak. Pro něj to musel být spíš nejhorší životní zážitek. Přišlo mi to naprosto bezohledné a hrozné, po zhlédnutí dokumentu jsem byla bílá vzteky a měla chuť udělat těm lidem to samé, až by rodili. Třeba by si to příště rozmysleli.

Je to ,,krásná‘‘ ukázka, jak jsou lidé někdy arogantní, bezohlední a vůbec nepřemýšlí nad tím, co dělají. To už je nejspíš takový náš úděl.

Nathalie Zutphen