Jak jsem cestovala do Finska

Finsko. Celým názvem Finská republika nebo také „země tisíců jezer“ je severský stát v severovýchodní Evropě...

Tady vás na chvíli zastavím. Pokud se těšíte, že se zde dočtete o mnoha zajímavostech a krásné přírodě Finska, dál nečtěte. Až se někdy do Finska podívám, ráda vám o něm budu vyprávět, ale tentokrát bych se chtěla zaměřit na to, jak sociální sítě vládnou světu.

Bylo pondělí večer, kdy jsem na své facebookové stránce zveřejnila, že se právě s kamarádkou chystáme do Finska. Pro někoho absurdní, v pondělí večer, na začátku školního roku, letět do Finska, ovšem pro svět Facebooku zřejmě naprosto normální. Ale než vám povím, co tahle zpráva způsobila, asi bych měla vše uvést na pravou míru.

Naše Finsko

Naše Finsko se nenachází v severovýchodní Evropě, ale blízko I. P. Pavlova, v Hálkově ulici, a oficiálně se jmenuje Restaurace U Havrana.

Vše začalo před nějakou dobou, kdy jsme byly s kamarádkou „na jednom“ právě U Havrana. Poklidné posezení nám narušila skupinka Finů, kteří konečně sebrali veškerou svou mírně podnapilou odvahu a přišli se zeptat, jestli si k nám mohou přisednout. Po chvilce vysvětlování, že chceme být samy, jsme ale nakonec souhlasily.

A od té doby kdykoliv jsme se domlouvaly, kam půjdeme, jsme používaly krycí název: „Jdeme do Finska.“

Takže zpráva na Facebooku měl být vlastně vtipnou formou pojatý vzkaz pro skupinu do této přezdívky zasvěcených lidí, kdyby se k nám chtěli přidat. Ale jak je všeobecně známo, vše, co je na internetu, nikdy není soukromé.

„Co tady děláš?!“

Zatímco cílová skupina na vzkaz paradoxně vůbec nereagovala, „cizí“ lidé, takoví ti známí neznámí, které máte přidané v přátelích, se zprávy chytili. Dvě minuty po zveřejnění se dostavila první odezva.  „Finsko závidím!“ zněla první reakce od kluka, se kterým jsem se dobrých sedm let neviděla. Následovaly „lajky“, vzkazy o závisti a o tom, že si to máme užít.

Cílová skupina stále nereagovala...

Pamatuji si, jak jsem dopíjela první pivo a s mobilem v ruce říkám: „Hele, Karolíno, oni si všichni asi fakt myslí, že jedeme do Finska.“

„Co tady děláš?!“ „Nemáš být ve Finsku?“ byla v úterý nejčastěji znějící slova mých spolužáků. Takže nastalo období vysvětlování a odepisování na zprávy, jak je ve Finsku.

Jediná světlá chvilka byla, když mi přišla zpráva od kamaráda: „Vy jste byly U Havrana? Promiň, ale byl jsem v práci.“

Na základě vzniklé situace jsem se začala skutečně zajímat, na kolik by vlastně takový výlet do Finska vyšel. Zatímco letenky se dají sehnat za celkem rozumnou cenu 4 tisíc na osobu, ubytování už se začíná pohybovat v trošku jiné cenové relaci. První hotel, který na mě vybafl na Booking.cz, byl čtyřhvězdičkový přímo v Helsinkách, který by na týden pro dvě osoby vyšel na 70 068 Kč. Díky bohu, že aspoň ta snídaně je v ceně.

Tímto bych chtěla všem vzkázat: Nevěřte všemu, co se dočtete na Facebooku, a zajděte si radši na jedno k Havranovi. Vřele doporučuji!

Anna Dohnalová