Hillary vs. Donald Kdo je ve skutečnosti méně „svatý“?

Hillary vs. Donald

Kdo je ve skutečnosti méně „svatý“?

 

„A co když Trump není tak špatný, jak se zdálo?“ utěšovala se řada lidí po volbách, které vyhrál.

 

Všichni ho nesnášeli, tak kdo ho volil? Proč vyhrál? Možná proto, že vítězný kandidát není tak černobílý, jak to mohl vypadat. V následujícím článku nabízíme mimo jiné několik citátů a výroků, které Donald Trump před svým zvolením pronesl. Ale jak se zdá, ani Hillary Clintonová není tak naprosto andělská a skvělá, jak se mnoho lidí domnívalo. Pojďme tedy zkonfrontovat různé pohledy na oba kandidáty a podívat se, jaká je možná realita.

 

Pár zajímavostí o Donaldovi

Blíženec narozený roku 1946 v New Yorku je abstinent a vyhýbá se drogám. Mementem mu byl bratr Fred, který zemřel následkem své závislosti na alkoholu.

Přesto se Donald stal tváří vodky. Tedy opravdu abstinent?

Studoval na vojenské akademii a hrál americký fotbal. Magazínem Forbes byl v říjnu 2016 vyhlášen 499. nejbohatším člověkem světa. Má svou vlastní deskovou hru s názvem The Trump Game.

Svou „kariéru“ ve veřejném životě odstartoval v roce 1973, kdy byl ministerstvem spravedlnosti obžalován v souvislosti s rasovou diskriminací. Prý nepronajal apartmány v jedné své zástavbě Afroameričanům.

 

Jeho temná stránka… a když si protiřečí

„Kdyby Ivanka nebyla moje dcera, asi bych s ní chodil.“ Tedy Donalde, tohle se (nejen) na veřejnosti opravdu neříká!

„Můžu si stoupnout doprostřed 5. avenue a někoho zastřelit. A stejně voliče neztratím.“ Skutečně? Takže je v pořádku jen tak postřílet lidi uprostřed města a nebýt za to souzený? A co teprve bezpečnost? Donald si je sebou tak jistý, že nepochybuje ani nad otázkami lidství a bezpečnosti národa, kterému nyní vládne.

„Je velmi těžké útočit na můj vzhled, protože vypadám tak skvěle.“ Sebevědomí mu zkrátka nechybí.

18 let neplatil daně. Teď je ovšem bude ve funkci prezidenta požadovat po jiných?

„Hillary dobře znám. Myslím, že by byla skvělou prezidentkou.“ (2008) „Hillary jako prezidentka, to by tedy byla pohroma.“ (2015) Co se mezitím stalo, že tak radikálně změnil názor? Bylo to tím, že si uvědomil, že ho Hillary může porazit?

„Obama dokázal víc než vyhrát volby. Myslím, že odvádí dobrou práci.“ (2009) „Barack Obama je nejhorší prezident, jakého jsme kdy měli.“ (2011) Proč Trump otočil i v tomto případě o 180 stupňů?

 

Hillary v dobrém světle

Co vlastně víme o Hillary Clintonové, bývalé první dámě a ministryni zahraničí USA? Jaká doopravdy je?

Narodila se roku 1947 v Chicagu. Uvažovala o vstupu do vojenského námořnictva, byla však odmítnuta kvůli špatnému zraku, nevyhovujícímu věku a také proto, že je žena.

Dvakrát byla uvedena v seznamu 100 nejvlivnějších amerických právníků.

Stala se vůdčí osobností Fondu na ochranu dětí. Snaží se tak mimo jiné ukázat, že jí záleží na naší budoucnosti.

„Berte kritiku vážně, ale ne osobně. Ať už je to pravda, či ne, snažte se z ní poučit. V opačném případě vás to zavalí.“ Myšlenka, kterou bychom si měli zapamatovat. Snad se jí řídila i ona sama během předvolební kampaně.

 

Ale co když to není taková světice?

„Velmi všeobecně řečeno, polovinu Trumpových stoupenců lze přiřadit ke kategorii ubožáků,“ nechala se mimo jiné slyšet Clintonová. Za tento výrok se později omluvila, neboť prý jednala impulzivně a nerozvážně. Přesto nepopřeme, že musela v očích některých svých voličů klesnout.

Když byla ministryní zahraničí, zvýšil se vývoz zbraní z USA například do Saúdské Arábie o 97 %. To má být ochrana nás ostatních?

 

Upřímně, je to jen pár střípků informací z médií a internetu. Ukazují však, do jaké míry kontroverzní osobnosti se sešly v loňské volbě prezidenta USA a že nic většinou nebývá černé ani bílé. Kdo je tedy lepší? A koho byste na místě Američanů volili vy?

 

Kristýna Lapková, Kristýna Procházková