Helty lajfstajl, aneb Jak se orientovat v trendech a zapnout selský rozum?

Svět je plný trendů. Lidé se řídí trendy. Nebo jdou úplně proti nim, což už je vlastně ve finále také trend. Trendům se zkrátka v západní společnosti nevyhnete, pokud nežijete jen s prasaty v lese a vaše jediné sefie je na občanském průkazu,.

Bohužel asi každá věc, jež je uchopená větším okruhem lidí (v řadě případů vyloženě masou), se musí nějak negativně projevit.  Spousty vykuků si tak již pošmákly na lidské důvěřivosti, neschopnosti používat vlastní selský rozum a nedostatku snahy sami si vyhledat informace. S dolarovkami namísto zorniček pořádají přednášky o zaručené dietě, o stravě, jež vám zajistí, že přežijete své děti… Patří sem i trenéři, kterým stačí tučná peněženka, zatímco s tučným a po jejich amatérském trénování ještě polámaným tělem klienta si již nedělají hlavu. Kurz na výživového poradce či fitness trenéra je dnes za hubičku, vezmeme-li v potaz, jak rychle se pseudo-trenérovi/výživáři peníze vrátí, pokud má dobré PR, konexe a kdovíco ještě. Můžeme se na ně zlobit a plakat nad špatně investovanými penězi… Ale co čas, který jste investovali? Nemrzí vás to? A jak jej investovat efektivně?

Zákazy nefungují

Je třeba si především uvědomit, že žádná potravina vás neudělá tlustým či hubeným (pokud nemáte intoleranci či alergii, ale bavíme se tu teď o zdravých jedincích). Nedržte žádné jednosměrné diety jen proto, že znáte někoho, kdo je veganem nebo naopak jí dle paleo diety a vypadá jako z časopisu Muscle&Fitness.

Nedržte diety, jež jsou určeny pro  diabetiky, celiaky, nedej bože kulturisty či fitnessky... Protože vrcholový sport nemá se zdravím nic společného. Oni za to jsou placeni. Oni si mohou a musejí dovolit investovat do přípravy tolik času a časem i peněz, protože je to živí. Živí se svým tělem a jeho výsledky. Pokud studujete/pracujete/obojí, je absolutně bezpředmětné dodržovat stejná pravidla a především je to dlouhodobě neudržitelné a NEZDRAVÉ!

Co vás tedy učiní tlustým či hubeným? Množství potravin. Celá velká věda hubnutí a přibírání spočívá v rovnici, již si zapamatují i ti nejhorší matematici (zdravím kolegy a kolegyně!) - při hubnutí musí být příjem nižší než výdej a při nabírání přesně naopak, tedy příjem vyšší než výdej. Pokud je příjem i výdej v rovnováze, udržujete si svou stávající váhu.

 Zdravý rozum funguje vždy

„Čerpejte z více zdrojů informací.“ Tak to je zrovna docela zavádějící rada, protože pokud se do toho až moc ponoříte, narazíte na různé zdroje, které si budou vzájemně odporovat. Od toho tu ale máte skutečně proškolené a seriózní trenéry nebo se můžete zeptat někoho, kdo již nějaký ten rok cvičí a vypadá, že nad tím trošku přemýšlí. A to je další bod věci. Vyslechněte si rady a doporučení od zkušenějších, ale neřiďte se dogmaticky vším, co vám řeknou. Poslouchejte své tělo. Pokud se vám něco příčí, tak to zkrátka nedělejte.

Myslím, že jako u všeho i zde platí pořekadlo: „Proč to udělat jednoduše, když to lze dělat složitě?“ No vážně. Jíst zdravě a střídmě a do toho cvičit? Jednoduché. A v tom je možná ta komplikace.

Bohužel nevědomost a lidská naivita má někdy fatální následky a chyby způsobené stupidním sezónním trendem mohou dotyčného stát zdraví, v extrémních případech pak i život. Mluvím tu o špatně provedených cvicích, v nichž se zacyklíte na dostatečně dlouhou dobu na to, abyste s prvním pobíraným důchodem byli odsouzeni k invalidnímu vozíku. Mluvím tu například o poruchách příjmu potravy, jež čím dál víc hýbou světem.

Investujme energii správným směrem

Dalo by se mluvit o tom, že média mají neuvěřitelnou a nezpochybnitelnou sílu. Ale víte, co médiím sílu dodává? My všichni. Dokud svou energii budeme investovat do  „závisti“ vůči anorektickým modelkám a kluci budou obdivovat kulturisty na podpůrných přípravcích, svět se se svou pokřiveností o moc neposune. Dokud budeme zamilovaní do utopických vyretušovaných obrázků a do vrcholové úrovně sportu, která nemá se zdravím ani poctivostí nic moc společného, namísto toho, abychom se zamilovali do sebe a svého vlastního těla, do té doby budeme dál investovat energii a peníze do směšných ideálů, jež z nás vysávají peníze a život. Díky všem těmto věcem mohou fungovat tak dlouho, jak dlouho je tím budeme živit.

Co z toho tedy vyplývá? Živme se správně s mírou a neživme jen ty skvěle vypadající fanatazie.

 Kateřina Michaličková