Halloween v procentech

Už je tu podzim, listy padají a Američané nedávno prožili svůj oblíbený svátek plný strašení. 31. října nesměla na žádném domě chybět nějaká ta dýně, pavučina, čarodějnice nebo třeba duch.

Batman, Karkulka a mazlíčci

Věděli jste ale například, že za kostýmy se v USA utratí v průměru 2,8 miliardy dolarů? Nebo že z této částky je 350 milionu dolarů investováno do kostýmů pro zvířata? Ano, ve Spojených státech opravdu kupují kostýmy i pro domácí mazlíčky. Pojďme se tedy společně podívat na pár dalších zajímavých čísel spojených s tímto svátkem.

Pokud vás zajímá, kolik Američanů své domácí mazlíčky obléká do halloweenských kostýmů, je to něco okolo 12 %. Když se zaměříme na počet lidí, kteří se oblékají do kostýmů, dopočítáme se téměř ke 120 milionům dětí a dospělých. Mezi nejvíce oblíbené patří například Batman, Harry Potter, Alenka v říší divů, Freddy Krueger, Červená karkulka a padlý anděl.

Kolik váží dýně?

Kromě oblékání kostýmů si také někteří zdobí svůj dům a pozemek, v tomto případě se jedná o polovinu Američanů, kteří si každoročně na tento svátek tematicky vyzdobí svůj domov. Co se týče výzdoby domácnosti, nesmějí v žádném případě nesmí chybět dýně vyřezané do podoby různých strašáků – touto činností se ve Spojených státech zabývá téměř polovina Američanů, okolo 46 %. K vyřezávání dýní se také váže jeden rekord, který pochází z roku 2013. Vytvořil jej muž jménem Stephen Clarke, jenž dokázal vyřezat dýni za neuvěřitelných necelých 17 sekund.

A zmiňme ještě jeden rekord, kterým je dýně sama o sobě. Tipnuli byste si, kolik vážila nejtěžší dýně na světě? Její hmotnost činila úctyhodných 921,7 kilogramů, což je pro představu tolik, kolik váží velký jedinec zubra evropského. Vzhledem k produkci dýní musíme zmínit nemalé číslo 680 milionů kilogramů, které představuje roční produkci amerických pěstitelů — to je více než dvojnásobná váha Empire State Building. A jestli vás někdy napadlo, kolik že má vlastně dýně semínek, ale nechtělo se vám to počítat, tak je to něco okolo 500.

Radost koledníků i obchodníků

Závěrem bych chtěla zmínit tři zajímavé fakty o cukrovinkách: 72 % Američanů potvrzuje, že během Halloweenu rozdávají dětem sladkosti. Podle průzkumů 30 % dětí přiznává, že si po koledě pečlivě třídí své sladkosti. A 90 % rodičů dodává, že svým dětem občas nějakou tu cukrovinku „ukradnou“.

Je zkrátka nesporné, že bankovní konta výrobců a prodejců všeho uvedeného se přes Halloween celkem naplní. A jak slavíte Halloween vy?

Kristýna Lapková