GUINNESS (18+)

Zítra odlétám do Irska. Nejezdím tam sice kvůli alkoholu, ale kvůli přírodě, nicméně Irové jsou v pubu jako doma, to zaprvé, a také jejich vyhlášené pivo a whiskey mají opravdu říz! Podívejme se tedy trochu podrobněji na nejznámější irský nápoj, na jejich černočerné bohatství!

„Nástup chutí je doslova ukrutně kávově hořký, hořkost vám chvilkově zcela ochromí jazyk. Po chvíli se rozjíždí tenčí sladové tělo spojené s hořkostí chmele. Zatímco hořkost kávy je těžká, zemitá a dlouhá, chmelová hořkost je lehce štiplavá a kratší. Pivo je nádherně do sucha vykvašené. Říz piva je nižší – vyhovuje to stylu piva, protože vysoký říz by stoutu spíše škodil. Ve složení piva mě překvapil chmelový extrakt. Obsahem alkoholu je obdobné našemu výčepnímu pivu.“

(pivnirecenze.cz)

Náhled do historie

Arthur Guinness začal své legendární pivo vařit roku 1759 za branami dublinského pivovaru St. James’ Gate. Pronajal si jen malou část pivovaru za 45 liber ročně. O deset let později již vyvážel pivo i do zahraničí. Arthur prvně vyráběl pivo typu ale, později přešel k porteru a nakonec se pro jeho velmi silný typ vžil název stout (tzn. podsaditý). Dnes je Guinness šestým největším pivovarem na světě a své produkty vyrábí v 50 státech světa. Každý den se prý vypije až 10 milionů sklenic!

Není Guinness jako Guinness

Guinness má zhruba 4,2 % alkoholu, nicméně toto procento se mění v závislosti na typu. Existuje totiž několik druhů Guinnesse:

Guinness Draught

Guinness Original/Extra Stout

Guinness Foreign Extra Stout

Guinness Special Export Stout

Guinness Bitter

Guinness Extra Smooth

Malta Guinness

Ani čepování neudělali jednodušší

Správná pinta by měla být nalévána s časoměrou 119,53 sekund. Guinness tuto dobu podporoval kampaní Dobré věci přicházejí k těm, kteří čekají. Klasický Draught by měl mít zhruba 6° a extra chlazený Guinness 3,5°. Pivo by mělo být podáváno ve sklenici tvarovaného do tulipánu. Do pěny pak barman většinou vykreslí i tradiční trojlístek. V Irsku se totiž podle legendy o svatém Patrikovi nenacházejí čtyřlístky (a ani hadi).

A zajímavost na závěr – nejvíc Guinnesse se vypije ve Spojeném království, Irsko je až na druhém místě a na třetím Nigérie!

Tak co? Dostali jste při čtení taky chuť na jedno?

Alexandra Emma Fiedlerová