DVA CESTUJÍCÍ, POROUCHANÁ LOĎ… A CO DÁL?

 „Pasažéři“ se stali filmovým hitem letošního ledna. Co si budeme povídat, spojení Jennifer Lawrence a Chrise Pratta nalákat skutečně dokáže. A snad proto, že se ve snímku objevily tyto dvě hvězdy, se zde snadno dopočítáte všech herců. Ani nevyužijete všechny prsty jedné ruky…

 

Ano, film by se po stránce počtu obsazených rolí dal označit za „nízkonákladový“. Když nepočítáme dva hlavní „pasažéry“, zbývá už jen robotický barman, byť s lidskou tváří, a v části filmu i kapitán lodi.

Sama za sebe bych tohle minimalistické obsazení jistě odpustila, hlavní představitelé jsou ostatně bezchybní, ale i tak si nese film několik vad. Například zápletku. Ta je zpočátku zajímavá, než sklouzne k oblíbenému stereotypu, kterým je tento žánr zatížen již desítky let, od „Armageddonu“ až po relativně nedávný snímek „Marťan“.

I tady se objeví problém, se kterým si dvojice musí poradit, aby zachránila zbytek lodi. Je tedy nutné se v typickém americkém velkodušném stylu rozhodnout zachránit ostatní. Konec filmu pak pointu postrádá zcela, což už mě ale překvapilo méně. Ani jsem si nemyslela, že studio nastíní život ve vzdáleném vesmíru, na „koloniích“. Takže jestli neumřeli...

Moje pocity z celého filmu jsou dost smíšené. Oba herci byli skvělí, jen zamrzí, že tvůrci příběh více nedotáhli a tím spíš jeho konec. Pokud jste ovšem stoupenci tohoto čím dál oblíbenějšího žánru, dvě hodiny času v kině jistě nepromarníte, nemluvě o fanoušcích ústřední herecké dvojice.

 

Zuzana Rejmonová