Country orgie s Lady Gaga

V pátek 21. 10. 2016 vyšlo páté studiové album americké popové zpěvačky Lady Gaga. Že je Gaga mistryní převleků, není nejspíš pro nikoho překvapením, ale že se dokáže převléknout i hudebně, moc lidí nečekalo.

Lady Gaga má na svém kontě krom teď již pěti popových alb také jedno jazzové s Tonym Bennettem, takže jistou multižánrovost projevila již v předchozích letech. Po oznámení dalšího popového alba a vypuštění prvního singlu Perfect Ilusion do světa jsem očekávala „starou dobrou Gagu“. Milion Reasons už mě lehce vyvedla z míry a po písni A-Yo jsem už definitivně nevěděla, co mám čekat.

Díky tomu, že Gaga vynechala ve většině aranžích elektronické zvuky a nahradila je živými nástroji, mají písně až rockové vyznění. V Milion Reasons se zase dočkáme mírného country nádechu, který je možná zapříčiněný spoluprací americké country zpěvačky Hillary Lindsey.

Syrovost a jemnost v jednom balení
 

Také balad je na albu hojně – a velmi vydařených. Za nejlepší pomalou věc bych zde bez ostychu označila Angel Down, která má kromě skvělé hudební aranžei propracovanější text. Píseň jako by byla rozdělena do pěti částí – v prvních třech se pokaždé změní hudba, ve čtvrté se lehce pozmění i zpěvová linka a v páté se změní oboje. Nemáte šanci s nudit, protože neustále čekáte, co přijde.

Hned za Angel Down bych zařadila Joanne, která je sice jednoduchá, ale pro tuhle písničku je to to nejlepší. Jsem zastánce názoru, že je důležité umět dělat i jednoduché písně, když si to skladba vyžaduje. Jednoduchost a syrovost zvuku jen vystihuje náladu písně. Název této věci i celého alba je prostředním jménem zpěvačky a zároveň zpěvaččiny tety, která zemřela na lupus. Sama Gaga řekla, že název je pro ni velmi osobní, a myslím, že se to projevilo i náladou a upřímností, s jakou je píseň nazpívaná.

Další zajímavou baladou je Diamond Heart, která se může pochlubit chytlavou popovou melodickou linkou na typické „gagovské téma“, zároveň má ovše

m příběh a lehké vyznění pod čarou.

Feministické masturbační country

No ale nebyla by to Gaga, kdybychom se nedotkli lehce košilatějších témat jako sex, masturbace, orgie... Tuším tedy, že píseň Dancing in Circle nebude úplně typická „rádiovka“.

Pokud chcete slyšet nejvíce country věc z alba, doporučuji Grigio Girls, kterou naleznete v deluxe vydání. No a kdo by to byl čekal – skladba je opět o masturbaci, jen se k tomu tentokrát přidá i víno, konkrétně rulandské šedé (pinot grigio).

Ačkoli má album velmi country a rockový zvuk, setkáme se zde nakonec i s popovými „vypalovačkami“, např. John Wayne nebo Perfect Ilusion. John Wayne je z této dvojice tou vydařenější, přijde mi totiž, že první single Perfect Ilusion na album úplně nepatří – jak významem, tak náladou a zvukem. Spíše bych ji zařadila na předešlé popové album Artpop.

Mírné zklamání jsem pocítila i při písni Hey Girl, kterou Gaga nazpívala s Florence Welch. Tato skladba je bohužel zajímavá pouze spojením obou dam a po pár minutách mě začala nudit podobně jako Sinner’s Prayer.

Celkově musím říct, že nový vývoj Lady Gaga mě hodně baví, protože si dokáže udržet typický zvuk a zároveň se nebojí zabrousit do jiných žánrů. Celé album má poměrně syrový zvuk a člověku dává pocit, že Gaga zpívá písně pouze jemu. Joanne neobsahuje ani moc vycpávek a je nabitá od začátku do konce skvělými skladbami.

Natálie Nehasilová