Čeští králové odboje za protektorátu

Odbojová skupina zvaná Obrana národa působila za druhé světové války v okupovaném Československu… Pro gestapo ovšem byli známí jako Tři králové.

Patnáctý březen 1939 se stal pro český národ osudným dnem. Německá třetí říše okupuje Čechy a Moravu. Protektorem se stává Konstantin von Neurath. Někteří z českých a slovenských mužů se vydávají do zahraničí bojovat proti fašismu. I v samotném Československu se ovšem vytvářejí odbojové skupiny. Von Neurath je posléze zbaven své funkce Hitlerem, prý kvůli odchodu do důchodu. Ve skutečnosti jej führer odstranil kvůli jeho neschopnosti.

Nástup pražského kata

Reinhard Heydrich, přezdívaný „pražský kat“, je 29. 9. 1941 dosazen jako nový protektor Čech a Moravy. Zvládne zničit většinu odbojových skupin v Praze, ale jednu z nich se mu dopadnout stále nedaří. Gestapem byli přezdívaní Tři králové. Podplukovník Josef Mašín, podplukovník Josef Balabán a štábní kapitán Václav Morávek tvořili jednu z nejaktivnějších odbojových skupin v Praze, fungující do března 1942.

Díky pracovníkovi Abwehru Paulu Thümmelovi se Třem králům podařilo odvysílat nejutajovanější informace, jelikož v Abwehru působili lidé, kterým Hitler nejvíce důvěřoval a kteří díky tomu měli k těmto informacím přístup. (Na začátku války bylo vybraných na tuto důležitou pozici pouze 100 pracovníků, jejichž úkolem bylo sledovat odpůrce Hitlera, protože mnozí lidé rozhodně s nacismem nesympatizovali...) Paul Thümmel tak odbojářům sdělil například datum invaze do Velké Británie, která se Němcům nakonec nezdařila, a datum invaze do Ruska. Stalin na tuto informaci bohužel nereagoval.

Štěstí netrvá navždy

22. 3. 1941 gestapo dopadne Balabána. Přes všechna mučení, kterým byl podroben, své spolupracovníky neprozradil. Byl popraven 3. 10. 1941.

Skupina je oslabená, ale stále aktivní. Jako druhý byl dopaden Mašín 30. 6. 1941 v Nuslích. Mašín s Morávkem a s radistou Peltánem chtěli odvysílat depeše, když jim na dveře zabušilo gestapo. Zatímco první dva jmenovaní se zbavili příslušníků gestapa za dveřmi, Peltán ničí všechny depeše napsané na papírech. Mašín dává rozkaz, aby spolupracovníci opustili byt, jeho samotného však na chodbě gestapo dopadne. Morávek s Peltánem opouštějí byt oknem, s pomocí antény od vysílačky. Při útěku Morávek přijde o prst na ruce. Josef Mašín, který rovněž své spolupracovníky neprozradil, byl popraven 30. 6. 1942 na kobyliské střelnici.

Posledního ze skupiny Obrany národa, Václava Morávka, pak gestapo zastřelí 21. 3. 1942 poblíž Prašného mostu (dnes je na tomto místě jeho pomník). Morávek zde měl mít schůzku s Paulem Thümmelem. Vidí, že gestapo zatýká jeho spolupracovníka, kterého si spletlo právě s Morávkem. Snaží se mu pomoci, ale několik agentů gestapa ho začne pronásledovat a po nerovném boji zastřelí. Gestapo přitom tvrdí, že se zastřelil sám, po válce však historik Vilém Čermák objevil pitevní protokol, který Morávkovu sebevraždu zpochybňuje.

Tajemství fotografie parašutisty v kapse

Morávek mimo jiné pomáhal parašutistům, kteří měli provést atentát na Heydricha. Potřebovali totiž doklady a Morávek měl možnost předat jejich fotografie lidem, kteří padělání dokladů uměli zařídit. Když byl později zastřelen, měl u sebe zrovna fotografii Josefa Valčíka. Gestapo nevědělo, kdo to je, fotografii proto nechali otisknout do vyhlášek s vymyšleným jménem.

Brennen sie mich bitte?

Neboli „Připálíte mi prosím?“. Vtipná historka se přihodila Václavu Morávkovi, když byl na schůzce se svým spolupracovníkem v převleku za agenta gestapa v jedné pražské restauraci.

Při hovoru si chtěl zapálit cigaretu, ale neměl zápalky. Všiml si, že muž u vedlejšího stolu kouří, a rozhodl se ho požádat o připálení cigarety. Onen muž u vedlejšího stolu byl jeden z významných agentů gestapa, který v domnění, že pomáhá příteli, nabídl Morávkovi oheň. Později se příslušník gestapa dozvěděl, komu že posloužil zapálením cigarety, a byl pro své spolupracovníky terčem posměchu.

Morávek byl zřejmě veselý člověk a svými drobnými „žertíky“ se odreagovával od tvrdé reality. Byl to také výborný střelec, věřící a vzdělaný člověk. Často říkával, že věří v Boha a ve své pistole.

Neprávem opomíjená elita národa

Balabán, Mašín a Morávek jsou elitou českého národa. Veškerá jejich aktivita byla „pouhou“ službou vlasti. Byli hrdými důstojníky československé armády pod přísahou.

Nezbývá než tři příslušníky Obrany národa tiše obdivovat a být jim vděční za jejich odvážné činy. Je dost pravděpodobné, že svou špionážní činností, která trvala až do roku 1942, ovlivnili i průběh druhé světové války.

Adam Čoček