Celebrity

„Celebrity“

Kdo je to vlastně celebrita?

Pod pojmem celebrita si dnes většina lidí představí prakticky kohokoliv, kdo se nějakým způsobem dostal do povědomí veřejnosti. Proto je přirozené, že do tohoto širokého spektra spadá množství osob, které se od sebe bez sebemenšího přehánění liší jako den a noc. Neměli bychom být přece jenom trochu více vybíraví? Tuto otázku si už určitě hodněkrát položila řada z nás.

Animáky, nebo emancipace?

Náctiletá dívka natáčí na internet videa, v nichž se nijak neskrývá svou zálibou v plastických operacích. Jejím snem je podobat se postavě z jejího oblíbeného japonského animáku. Na druhé straně „barikády“ stojí žena bojující za práva žen v některé z rozvojových zemí, za což ji její nejradikálnější odpůrci neváhají ohrozit na životě. Pokud se na celou situaci podíváme objektivně, vítězem pomyslné soutěže celebrit se téměř automaticky stává právě ona.

V reálném světě však může více příznivců získat první kandidátka. Ne z důvodu, že by ze světa dělala lepší místo po druhé. Podle mého názoru je ale ostatním paradoxně bližší, jelikož ve spoustě zemí již dosáhly dospělosti generace obyvatel, které problémy dívky z druhého příkladu sice chápou a uznávají ji, ale již se nedokáží plně vcítit do jejího každodenního života. Mají jiné problémy. Státy, v nichž žijí, začaly řešit otázku emancipace už o dvě století dříve.

Puberťačkou, bezmezně obdivující fiktivní postavu, někteří opovrhují, ale právě podobně kontroverzní záležitosti jiné naopak přitahují. Žij a nech žít. Takovým pravidlem se v tomto století řídí vyspělé země. Jít si tvrdohlavě za svým vyžaduje jistý druh odvahy a první dívce rozhodně nelze upřít určitou zarputilost, díky níž si drží jinak smýšlející tábor dál od těla.

Pěstujme odlišnosti a různorodost

Na závěr bych ráda zdůraznila, že podle mě není dobré druhým diktovat, koho by měli považovat za „celebritu“, protože ačkoliv je jimi svět doslova přesycen, odlišnost názorů ještě nikdy nikomu neublížila. Počiny některých populárních jedinců sice často můžou být více než diskutabilní, ale když se někdo chce stát známým díky své hlouposti, jen sotva se vám podaří mu v tom zabránit. Pokud si najde svůj okruh obdivovatelů, jen ať si prožije svůj rok slávy. Vždyť ani ti opravdoví hrdinové nezůstanou bez povšimnutí a někdo jejich snahu zajisté ocení. Pro někoho budou celebritou a kdo ví? Třeba jejich jména nesmaže ani příchod nových desetiletí.

Elizabeth Botková