Apple muzeum aneb mnoho povyku pro něco

Dlouhou dobu jsem se návštěvě tohoto muzea, které se nachází v Praze na Starém Městě poblíž Nové radnice, bránila. Produkty společnosti Apple mám sice ráda a vyrůstala jsem v prostředí, kde byly alfou i omegou, ale nabyla jsem dojmu, že kolem muzea se děje „mnoho povyku pro nic“. Nakonec jsem se však, po více než roce od otevření, odhodlala jej navštívit, abych mohla bez předsudků posoudit, jak se to ve skutečnosti s výstavou má.

 

Největší na světě

Na webových stránkách muzea se honosí obrovský nadpis „Ukážeme Vám největší soukromou sbírku produktů společnosti Apple na světě“ a musím uznat, že dosahuje skutečně monumentálních rozměrů, protože úctyhodných 472 exponátů je opravdu neuvěřitelný počet. Všechny tyto produkty můžete spatřit na 767 metrech čtverečních a muzeum tak v tomto ohledu dostálo svým slibům.

 

Průvodce po ruce

I když pomineme početnou sbírku, která působí opravdu velkolepě, zjistíme, že expozice není postavena jen na ní. Procházku historií dokresluje vydařená aplikace, ke které získáte přístup připojením se ke zdejšímu wi-fi routeru. V aplikaci je popsán příběh firmy Apple od jejího založení v roce 1976 až do roku 2012. Celé to funguje tak, že každý exponát má své číslo a v aplikaci postupně pokračujeme dále po expozici.

 

Prostory jako od Applu

Při realizaci prostorů muzea byl kladen důraz na čistotu designu a jednoduchost a výsledek je v tomto směru velmi povedený. Vše koresponduje s filosofií značky a celé prostředí působí jako jeden obrovský Apple Store. Na materiálech se opravdu nešetřilo a nechybějí ani velké skleněné bloky, které jsou pro Apple více než specifické.

 

V kůži Steva Jobse

Během celé procházky historií firmy se člověk může krásně vžít do poutavého životního příběhu člověka, který doslova změnil svět. Výstava popisuje chvíle, kdy byl Jobs z Applu vyhozen, i jeho projekty mimo firmu a navazuje jeho návratem do skomírajícího podniku, který opět oživil a dosáhl s ním dosud nepřekonaných úspěchů. Přítomnost ducha Steva Jobse podtrhuje stylová kavárna a vegan raw bistro s jídly a nápoji, které měl sám vizionář v oblibě.

 

Pokud máte rádi produkty společnosti Apple, je návštěva povinností, pro ostatní to bude zkušenost více než zajímavá, protože uvidíte vynálezy, které změnily svět a jejichž důsledky pociťujeme dodnes.

 

Kristýna Lapková