Wonder Woman – komiksový zázrak

Ženské postavy v komiksech byly dříve považovány za jaksi... vedlejší. Měly víceméně roli dam v nesnázích, které unášeli zlotřilí padouši, a nechávaly se zachraňovat od svých rytířů/superhrdinů. A to bylo tak nějak vše. To se ale zásadně změnilo v roce 1941, kdy se v osmém sešitu komiksu All Star Comics objevila postava Wonder Woman. Ta se stala vzorem všech emancipovaných a nekonvenčních postav nejen v komiksovém světě.

 

Její autor, psycholog William Moulton Marston, tvrdí, že Wonder Woman vytvořil jako protipól k mužským s hrdinům z doby okolo 2. světové války, jako jsou například Superman a Batman. Také prý postavu vytvořil podle své ženy Elizabeth Holloway Marston, která měla stejně jako on akademické vzdělání, a jejich společné partnerky Olive Byrne, se kterou žili v polygamním soužití.

 

Příběh o původu této Amazonky se liší v závislosti na tom, v jakém alternativním vesmíru se zrovna komiks odehrával. Je to tedy typický příklad toho, že komiksové vydavatelství DC comics, má v alternativních vesmírech dost velký chaos. Její původní příběh je takový, že královna Amazonek toužila po dítěti, které ovšem na ostrově bez mužů nebylo možné počít. Zdrcená si na pláži uplácala podobu dítěte z bahna a modlila se k bohům, aby sošku oživili. Její prosba byla vyslyšena, a tak se zrodila Princezna Diana. Její nové „sestry“ ji vycvičily v dokonalou bojovnici s morálními zásadami. V dospělosti pak vyhrála klání mezi Amazonkami. Díky tomu mohla do USA doprovázet vojáka Stevea Trevota, jenž se omylem dostal na ostrov. V USA se pak z ní stala Wonder Woman.

 

Postavu mám velice rád nejen díky její povaze, ale hlavně kvůli jejímu vlivu na skutečný svět. Přivedla spoustu žen ke čtení komiksu a i její nový film, který aktuálně běží v kinech, podle průzkumů navštěvují častěji ženy než muži.

 

Eliáš Bíca