Další britský Heydrich

V červnu 2017 probíhá premiéra nového britského filmu Smrtihlav. Tento válečný thriller má zobrazovat život zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha na motivy knihy „HHhH“ od francouzského spisovatele Laurenta Bineta. Ve filmu můžeme sledovat začátky Heydrichovy kariéry (Jason Clark) a jeho seznámení se ženou Linou (Rosamund Pike). I když má snímek popisovat život Heydricha, je zde podrobně vylíčen hlavně atentát. Zachyceno je rovněž první setkání Jozefa Gabčíka (Jack Reynor) a Jana Kubiše (Jack O'Connell). Na rozdíl od předchozího britského snímku „Anthropoid“ je zde více prostoru věnováno odbojové skupině zvané Tři králové, která neustále Heydrichovi prokluzovala mezi prsty.

 

Čert se skrývá v detailu

Tito „dva bratři“ z Británie by se mohli hádat, kdo je lepší. „Anthropoid“ má popisovat atentát na Heydricha, ale působí spíše jako vymyšlený příběh. Už jenom skutečnost, že se Gabčík s Kubišem do Prahy dostali automobilem, je dost nepravděpodobná a nereálná. Zatímco ve filmu „Smrtihlav“ přijeli do Prahy vlakem a k tomu bychom se z historického hlediska mohli spíše přiklonit.

Jako další bychom si mohli všimnout vyslýchání Ati Nováka, který je ve „Smrtihlavovi“ znázorňován, jako malý chlapec ve věku asi sedmi let. Což nebyla pravda, protože vyslýchanému Aťovi bylo něco mezi 16 a 19 lety. V „Anthropoidu“ byl znázorňován asi jako dvanáctiletý.

V obou snímcích je řada historických chyb, ale možná je to také tím, že my jako Češi známe lépe svoji minulost než britští scénáristé.

 

Stále v stínu Sequensova „Atentátu“

Film „Atentát“ od Jiřího Sequense natočený v roce 1964 je nám podle mého názoru přece jenom bližší. Tento snímek byl uznávaný i v samotné Anglii, jak se jednou zmínil jeden z hlavních představitelů Radoslav Brzobohatý (Opálka). Zobrazuje jak samotný atentát, tak výcvik parašutistů v Anglii, až k jejich smutnému konci. V „Atentátu“ je krásně vyobrazen zámek Heydrichových v Panenských Břežanech, přípravy na atentát a spousta dalších věcí. A hlavně, co by mohly nové snímky „Anthropoid“ a „Smrtihlav“ „Atentátu“ závidět, je že měli k dispozici zatáčku v Holešovičkách, která dnes už neexistuje a v průběhu atentátu hraje klíčovou roli.

V „Atentátu“ byla zvolena i mimořádně vhodná hudba, která děj filmu ještě podtrhuje. Možná, že na české lidi navíc dělá větší dojem, když Čechy hrají čeští herci (rovněž skvěle vybraní) a ne cizinci. A je i dost možné, že jsme na Sequensův film za desítky let prostě zvyklí a má naše sympatie a obdiv.

 

Adam Čoček