Přestaňte kouřit, dokud je čas

Od konce května je zakázáno kouření v kavárnách, což je pro každého vášnivého kuřáka jistě srdcervoucí zpráva. Mám poměrně silné dilema, na které straně mám být. Sama kouřím a ráda posedím v kavárně s mátovým čajem a zapálím si cigaretu, ovšem zároveň chápu ty, kteří jsou proti a nevydrží v zakouřeném prostoru.

Myslím si, že pro spoustu kaváren je to špatná zpráva, protože zákazníci nebudou tak dlouho posedávat uvnitř, a hned jak dopijí, půjdou si zapálit cigaretu a odejdou. Doufám, že někoho napadne povolit speciální prostory, kde se bude moci kouřit a nikdo tam nebude nic namítat. Je jasné, že stát chce „chránit“ nekuřáky před návykovou látkou, ale přeci jenom lidé sedí v kavárně dobrovolně a k těmto podnikům přeci vůně kávy a cigarety patří.

V Japonsku tento problém vyřešili naprosto dokonale. U každého stolu v kuřáckém prostředí mají „deštníček“, který – když si zapálíte cigaretu – odsává kouř pryč. Člověku, který kouří, to nijak nepřekáží, v klidu si dá svoji cigaretu, a nekuřáci přitom nic necítí, nemohou si tedy stěžovat. Ani sami kuřáci ovšem ihned po típnutí cigarety nejsou v zakouřeném prostředí, což je také velká výhoda, kterou tady v Česku v kavárnách nemáme. Když si zde u nás v kavárně chce někdo zakouřit, nadále po dokouření sedí v zakouřeném prostředí, což třeba mně není úplně příjemné. Zvlášť když v jedné místnosti kouří více než pět lidí.

Jsem zvědavá, zda lidé začnou panikařit poté, co opravdu nastala platnost tohoto zákona, a co se bude dít dál. Očekávám přinejmenším davy protestujících milovníků nikotinu.

Nelly Burešová